Bezbednost

Izmislili smo neke od najvažnijih karakteristika u istoriji bezbednosti automobila. Naša tehnologija zaista pomaže, a biće još toga.

Sigurnosni pojas sa tri tačke koji je izumitelj Nils Bohlin predstavio 1959. godine.

1959. Sigurnosni pojas sa tri tačke vezivanja

Otkad je inženjer kompanije Volvo Nils Bohlin uveo sigurnosne pojaseve sa tri tačke vezivanja u naš model PV544, preko milion života je spašeno jer se kompanija Volvo Cars odrekla prava po osnovu patenta kako bi svi imali koristi od ove tehnologije.

Dečije sedište okrenuto unazad koje je kompanija Volvo Cars uvela 1972.

1972. Dečije sedište okrenuto unazad

Sećate li se onih ranih slika astronauta kako leže na leđima tokom poletanja kako bi ujednačili silu na svojim telima? E, to je bio osnovni princim iza naših dečjih sedišta okrenutih unazad u industriji. Za širenje tereta i minimalizovanje povreda.

1978.

Booster dečija sedišta

Devojčica sedi na booster sedištu sa vezanim sigurnosnim pojasom u Volvo automobilu sa crvenim enterijerom.

Prvi na svetu smo izumeli booster sedište koje je uz postavljenje pojasa omogućilo deci od 4 godine i starijoj da putuju okrenuta napred, uz povećanu zaštitu i udobnost.

1990.

Prvo integrisano booster dečije sedište na svetu

Dvoje dece sede na zadnjoj klupi Volvo automobila i gledaju jedno u drugo.

Uvođenje prvog integrisanog booster dečijeg sedišta bio je još jedan ogroman korak napred za bezbednost dece. Ova sedišta su razvijena istovremeno kad i pojasevi u vozilima i pružala su vrhunsku zaštitu i udobnost za mlade putnike.

1991.

Sistem zaštite od udara sa strane (Side Impact Protection System, SIPS)

Prikaz šasije automobila na kojoj su neki delovi obojeni različitim bojama.

Ova sledeća prekretnica bila je sastavni deo dizajna automobila i uključivala je vrlo snažne strukturne materijale i materijale koji apsorbuju energiju iznutra, poprečni nosač u podu i čak i ojačana sedišta.

Dva crna sedišta automobila sa po jednim belim vazdušnim jastukom za bočne udare sa svake strane.

1991. Vazdušni jastuci za bočne udare

Nakon sistema SIPS, ponovo smo prvi na svetu uveli nešto: vazdušne jastuke za bočne udare u torzo, odnosno SIPS jastuke.

Grafička ilustracija sistema za zaštitu od trzaja kompanije Volvo Cars.

1998. Sistem za zaštitu od trzaja (Whiplash Protection System, WHIPS)

Zahvaljujući pametnom dizajnu sedišta i naslona za glavu, WHIPS pruža ujednačenu podršku i apsorpciju energije u slučaju udara otpozadi, pa smanjuje povrede zbog naglog trzaja.

Grafička ilustracija vazdušne zavese kompanije Volvo Cars.

1998. Vazdušna zavesa

To je prvi sistem vazdušnih jastuka koji nudi poboljšanu zaštitu i za putnike na prednjim i zadnjim sedištima. Vazdušni jastuk je sakriven u oplati neba vozila i pomaže u zaštiti glave vozača pri bočnom sudaru ili prevrtanju automobila.

Ulazeći u novi milenijum, nastavili smo da stvaramo bezbednosne sisteme koji zaista znače.

2002.

Sistem za zaštitu od prevrtanja (Roll-Over Protection System, ROPS)

Volvo SUV model u testovima prevrtanja potvrđuje elektronski sistem kontrole stabilnosti i bezbednosnu strukturu.

Pošto SUV modeli postaju sve popularniji, poboljšali smo stabilnost naših SUV-ova uz elektronski sistem kontrole stabilnosti protiv prevrtanja i unapredili konstrukciju karoserije, strukturu i pojaseve kako bismo poboljšali zaštitu u nesrećama u kojima dođe do prevrtanja.

2003. Informativni sistem za mrtve tačke

BLIS koristi kamere ili radare za detektovanje drugih automobila koji se približavaju Vašem. Upozoravajuće svetlo u blizini vrata vozaču pruža više vremena za reagovanje.

Volvo automobil se vozi u gusto naseljenom prostoru sa digitalno prikazanim obeležjima koji predstavljaju sistem kočenja u slučaju nužde.

2008. Bezbednost u gradu

Počevši od našeg prvog modela Volvo XC60, uveli smo ovaj autonomni sistem za hitno kočenje kao standardni deo opreme u svim budućim Volvo modelima. Koristi laser za detekciju i smanjuje rizik od sudara otpozadi pri malim brzinama.

2010.

Detekcija pešaka sa potpuno automatskim kočenjem

Volvo XC90 staje na pešačkom prelazu dok žena prelazi noseći šolju sa kafom.

Od naših bezbednosnih inovacija i osobe izvan naših automobila imaju koristi. Pomoću radara i kamere, sistem upozorava vozača ako neko zakorači ispred automobila i sam koči ako vozač to ne uradi.

2014.

Zaštita od skretanja s puta

Bočni prikaz dela automobila na kome se vide šasija i unutrašnjost. Ispred automobila se nalaze siva i crna kutija.

Kao predvodnik na polju testiranja sudara pri polasku, usredsredili smo se na to da zadržimo putnike na mestu zatezanjem sigurnosnog pojasa i uvođenjem funkcije sedišta koje apsorbuje energiju kako bismo smanjili povrede kičme.

2016. Povezana sigurnost

Upozorenje na klizav put i upozorenje na svetla za opasnost koriste cloud za razmenu kritičnih podataka između vozila, upozoravajući vozača na klizave deonice puta ili vozila koja su aktivirala svetla za opasnost.

2018.

Pomoć pri kočenju u slučaju dolazećeg saobraćaja

Volvo automobil se vozi na auto-putu kroz naseljeno mesto sa digitalno prikazanim znakovima koji predstavljaju pomoć kočenjem za dolazeći saobraćaj.

Ako vozilo koje dolazi iz suprotnog smera pređe u Vašu traku i sudar je neizbežan, ovaj sistem može pomoći u smanjenju brzine Vašeg vozila kako bi pokušao da ublaži silu sudara.

Digitalni prikaz tačaka koje izgledaju kao osoba.

2019. Inicijativa E.V.A. (Equal Vehicles for All – jednaka vozila za sve)

Od 1970-ih godina smo prikupljali podatke o saobraćajnim nesrećama kako bismo bolje razumeli šta se dešava tokom sudara. U okviru inicijative E.V.A. sve te podatke smo stavili u digitalnu biblioteku iz koje svi lako mogu da ih preuzmu.

Plug-in hibrid Volvo XC40 Recharge u boji Glacier Silver stoji parkiran pored crne fasade.

2020. Ograničenje brzine

Da bismo poslali snažnu poruku o opasnostima od prekoračenja brzine, smanjili smo maksimalnu brzinu svih novih automobila na 180 km/h, preuzimajući aktivnu odgovornost za potpuno sprečavanje smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama tako što podržavamo bolje ponašanje vozača.

Uz naše predstojeće bezbednosne funkcije, ulazimo u novo doba za bezbednost i Volvo Cars.

Digitalni prikaz automobila na putu sa linijama i drugim stvarima.

2023. Lidar

Zasnovana na senzorima visokih performansi, Lidar tehnologija je ključna za stvaranje bezbednih autonomnih automobila. Ona pomaže autonomnim automobilima da detektuju druge automobile, pešake i bicikliste.

Digitalni prikaz osobe na vozačkom sedištu automobila.

2023. Sistem za razumevanje vozača

Sistem sa 2 kamere može da detektuje kada je vozač rasejan, pospan ili čak pod dejstvom alkohola. Ako je potrebno, sistem će aktivirati zaštitni štit i preduzeti odgovarajuće protivmere kako bi očuvao bezbednosna odstojanja.

Bezbednosne karakteristike koje pruža Volvo Cars dopunjuju prakse bezbedne vožnje i nisu namenjene omogućavanju ili podsticanju rasejane, agresivne ili na drugi način nebezbedne ili nelegalne vožnje.
Na kraju krajeva, vozač je u svakom trenutku odgovoran za bezbednu vožnju. Opisane karakteristike mogu biti opcione i dostupnost se može razlikovati u zavisnosti od tržišta.