Bezbednost

Fokusirani smo na bezbednost u stvarnim situacijama

Kroz decenije istraživanja vođenih industrijskim standardima u stvarnim situacijama, stičemo znanja o bezbednosti. Od 70-ih godina 20. veka, analizirali smo preko 50.000 automobila iz stvarnih saobraćajnih nezgoda u kojima je učestvovalo više od 80.000 putnika.

U pogonu za testiranje kompanije Volvo Cars

Inicijativa E.V.A. – Equal Vehicles for All

Volvo Cars razvija automobile tako da budu jednako bezbedni za sve, bez obzira na pol, starost, visinu, oblik ili težinu. Od 2019. godine delimo istraživanja o bezbednosti u stvarnom svetu koje svi mogu da preuzmu.

dr Lotta Jakobsson, viši tehnički lider u Volvo Cars bezbednosnom centru.

Prikaz testa sudara odozgo.

Rezultat više od 50 godina istraživanja

1970. godine je osnovan Volvo tim za istraživanje saobraćajnih nezgoda u cilju stvaranja velike baze nalaza istraživanja.To je formiralo okosnica mnogih naših bezbednosnih inovacija koje se danas mogu naći u automobilima.

Inovativne karakteristike koje menjaju stvari

Digitalni obris šasije automobila
Sistem zaštite od udara sa strane (Side Impact Protection System, SIPS)

Sistem zaštite od udara sa strane (Side Impact Protection System, SIPS) i bočni vazdušni jastuk inteligentno poboljšava bezbednost, što potencijalno smanjuje teške povrede grudnog koša za više od 50 procenata za sve putnike.

Digitalni obris šasije automobila
Zaštita za sve glave

SIPS, zajedno sa vazdušnom zavesom koja se brzo naduvava, smanjuje rizik od povreda glave za 75% u bočnim sudarima. Nadoveže se za 0,04 sekunde, što pruža poboljšanu zaštitu za putnike na prednjim i zadnjim sedištima.

Digitalni odsjaj automobila
Naša sedišta Vam pružakju zaštitu od trzajnih povreda

Žene se tradicionalno suočavaju sa većim rizicima zbog anatomije i razlika u snazi. Kod Volvo sedišta, naš WHIPS sistem to negira, koristeći robusne naslone za glavu i pametan dizajn sedišta za izjednačavanje rizika od trzajnog udara za oba pola.

Dve žene u automobilu uživaju u vožnji

Najdelotvorniji spasilac u saobraćaju

Sigurnosni pojas je spasao više od milion života otkad smo ga uveli pre više od 60 godina. U svim vrstama sudara nudi odličnu podršku za putnike bez obzira na veličinu, pol ili oblik tela.

U fabrici Volvo Cars za testiranje.

Delimo naša istraživanja sa svetom

Verujemo da svi imaju pravo da budu bezbedni. Od 2019. godine preko inicijative E.V.A. delimo naša istraživanje bezbednosti u stvarnim nesrećama od pre više od 50 godina.

Equal Vehicles for All (E.V.A.) – jednaka vozila za sve

Česta pitanja

Zašto Volvo Cars koristi podatke iz stvarnog sveta?

Naš razvoj bezbednosti zasnovan je na znanju iz podataka iz stvarnog sveta, jer nam je cilj da automobile učinimo bezbednim za sve i da zaštitimo ljude u stvarnim situacijama u saobraćaju, što se ne može samo baviti i ispunjavati standardizovane testove sudara za sertifikaciju i ocene.

Kako Volvo Cars razvija bezbedne automobile na osnovu podataka iz stvarnog sveta?

Podaci o više od 50.000 automobila koji su učestvovali u sudarima u stvarnom svetu sa preko 80.000 ljudi prikupljeni su i uključeni u našu statističku bazu podataka, pružajući informacije o tome zašto se nesreća dogodila i kako su povrede nanete. Zatim primenjujemo nalaze na razvoj novih Volvo automobila kako bismo bolje zaštitili ljude od povreda. Pošto smo godinama prikupljali podatke na isti način, u stanju smo da mapiramo naš napredak i poboljšamo stopu uspeha tokom godina.

Koliko dugo Volvo Cars testira nad ženskim lutkama za testiranje sudara?

Testirali smo sa ženskom lutkom za testiranje sudara od 1995. godine, počevši sa jedinom ženskom lutkom za frontalni udar male veličine, HIII 5. percentila.2001. godine smo uveli lutku male veličine za bočni udar, SID2s. Početkom 2000-te godine razvili smo virtuelni model trudnice kao prvu lutku za testiranje sudara srednje veličine. Deset godina kasnije smo proširili porodicu lutki za testiranje sudara virtuelnom ženskom lutkom za testiranje sudara srednje brzine za procenu nagiba kod udara u zadnji kraj, kao jedini proizvođač automobila u saradnji sa kompanijom EvaRID.

Kako obezbediti privatnost osoba uključenih u nesreće?

Delimo saznanja koja smo stekli u nesrećama, a ne sa bazom podataka, što znači da nikakve identifikovane informacije o ljudima koji su uključeni neće biti uključene niti mogu da se prate. Volvo Cars koristi podatke za istraživanje bezbednosti koje je legitimno interesovanje u skladu sa zakonima o privatnosti, u GPDR.

Za šta se zalaže E.V.A? Na šta se odnosi inicijativa?

E.V.A je skraćenica za Equal Vehicles for All, što prevedeno znači Jednaka vozila za sve. Volvo već više od decenije deli saznanja stečena istraživanjem stvarnih sudara i apeluje na industriju da učini automobile jednako bezbednim za sve, bez obzira na pol, godine, visinu, oblik ili težinu.

Od kakvih saznanja se sastoji inicijativa E.V.A?

Znanje kojem možete da pristupite i preuzmete preko ovog projekta je kolekcija od više od 150 istraživačkih radova. To je kolekcija istraživanja koja stoje iza razvoja bezbednosnih inovacija u kompaniji Volvo Cars od 50-ih godina 20. veka.

Šta je dostupno u digitalnoj biblioteci?

Do sada je u ovom projektu ugrađeno više od 160 istraživačkih radova o zaštiti putnika. Stalno se proširuje uz još novina na ovom polju.Biblioteka obuhvata dokumente o svim vrstama povreda (npr. povrede kičme, glave, grudnog koša i kičme i povrede gornjih i donjih ekstremiteta) u svim vrstama situacija sudara. Biblioteka takođe obuhvata dokumente o bezbednosti dece. U budućnosti će biti još i obimnija kako bi se uključilo još Volvo istraživanja.

Sigurnostne karakteristike kompanije Volvo Cars dopunjuju prakse bezbedne vožnje i nisu namenjene omogućavanju ili podsticanju rasejane, agresivne ili na drugi način nebezbedne ili nelegalne vožnje. Na kraju krajeva, vozač je u svakom trenutku odgovoran za bezbednu vožnju. Opisane karakteristike mogu biti opcionalne i dostupnost se može razlikovati u zavisnosti od zemlje.