Bezbednost

Uvek smo prilazili bezbednosti kroz istraživanje i zasnivali odluke na podacima. Od 70-ih godina 20. veka analizirali smo smo više od 43.000 automobila u stvarnim nesrećama u kojima je učestvovalo više od 72.000 ljudi.

U pogonu za testiranje kompanije Volvo Cars
Digitalni prikaz tačaka koje izgledaju kao osoba uz tekst u prvom planu.

Delimo naša istraživanja sa svetom

Verujemo da svi imaju pravo da budu bezbedni. Od 2019. godine preko inicijative E.V.A. delimo više od 40 godina istraživanja na polju bezbednosti. Svako može da ih preuzme.

Inicijativa E.V.A. – Equal Vehicles for All

Cilj inicijative je da svi budu predstavljeni – ne samo muškarci, već i žene i deca – prilikom projektovanja bezbednosnih karakteristika.

„Dugotrajnim prikupljanjem podataka iz stvarnog sveta, moguće je identifikovati povrede do kojih dolazi u različitim sudarima za muškarce, žene i decu”

dr Lotta Jakobsson, viši tehnički lider u Volvo Cars bezbednosnom centru.

Prikaz testa sudara odozgo.

Rezultat više od 40 godina istraživanja

1970. godine je osnovan Volvo tim za istraživanje saobraćajnih nezgoda u cilju stvaranja velike baze nalaza istraživanja. To je formiralo okosnicu mnogih bezbednosnih inovacija koje danas nalazimo u automobilima.

Inovativne karakteristike koje menjaju stvari

Digitalni obris šasije automobila
Sistem zaštite od udara sa strane (Side Impact Protection System, SIPS)

Inovacija kompanije Volvo, sistem zaštite od udara sa strane (Side Impact Protection System, SIPS), oslanja se na inteligentnu strukturu za unapređenje opšte bezbednosti. Zajedno sa vazdušnim jastukom protiv udara sa strane, studije pokazuju da SIPS može da smanji teške povrede grudnog koša za više od 50 procenata za sve putnike.

Digitalni obris šasije automobila
Zaštita za sve glave

Uz SIPS, vazdušna zavesa može da smanji rizik od povreda glave za 75 procenata u slučaju sudara sa strane. Ovaj sistem vazdušnog jastuka se naduvava za 0,04 sekunde i prvi nudi poboljšanu zaštitu za osobe koje sede na prednjim i zadnjim sedištima.

Dve žene u automobilu uživaju u vožnji

Najdelotvorniji spasilac u saobraćaju

Sigurnosni pojas je spasao više od milion života otkad smo ga uveli pre više od 60 godina. U svim vrstama sudara nudi odličnu podršku za putnike bez obzira na veličinu, pol ili oblik tela.

Sigurnosne karakteristike koje pruža Volvo Cars dopunjuju prakse bezbedne vožnje i nisu namenjene omogućavanju ili podsticanju rasejane, agresivne ili na drugi način nebezbedne ili nelegalne vožnje.
Na kraju krajeva, vozač je u svakom trenutku odgovoran za sigurnu vožnju. Opisane karakteristike mogu biti opcionalne i dostupnost se može razlikovati u zavisnosti od zemlje.