Bezbednost automobila

Kompanija Volvo Cars je decenijama lider na polju bezbednosti automobila. To se nikada neće promeniti. Naša vizija je da niko ne sme biti ozbiljno povređen u novom Volvo automobilu.

Izumeli smo neke od najvažnijih inovacija u istoriji bezbednosti automobila. U planu je još dosta toga.

Sistemi za pomoć vozaču

Pored sistema za zaštitu putnika, kao što su vazdušni jastuci i zona gužvanja, dodali smo i sisteme koji mogu da pomognu vozačima u izbegavanju ili ublažavanju sudara. Ovi sistemi podržavaju bolje manevrisanje i parkiranje.
Saznajte više
Sistem za izbegavanje sudara

Napredni sistem za pomoć vozaču pomaže prilikom izbegavanja sudara sa drugim vozilima, pešacima i biciklistima – u bilo koje doba dana i noći.

Sistem upozorenja na unakrsni saobraćaj

Kada izlazite sa mesta za parkiranje, sistem za unakrsni saobraćaj Vas upozorava ako otkrije saobraćaj u traci u koju ulazi vozilo. Takođe, sistem automatski aktivira kočnice kako bi izbegao sudar sa vozilom koje preseca Vaš put.

Sistem detekcije vozila u mrtvom uglu

Sistem za nadzor mrtvog ugla sa asistencijom za upravljanje detektuje vozila u Vašem mrtvom uglu i upozorava Vas simbolom upozorenja, vodeći Vas natrag na pravi put.

Sistemi bezbednosti

U slučaju neizbežnog sudara, koristimo sisteme koji omogućuju stvarne promene.

Vazdušni jastuci

Sistem vazdušnih jastuka se dosta promenio od kada je predstavljen, a Volvo je jedan od ključnih učesnika u razvijanju bočnih vazdušnih jastuka i vazdušnih zavesa. Danas se u našim vozilima nalazi niz vazdušnih jastuka osmišljenih kako bi zaštitili putnike u slučaju sudara.

Auto sedišta

Naša auto sedišta odlikuju sigurnošću i udobnošću. Funkcionalnost koja apsorbuje energiju između sedišta i okvira sedišta smanjuje rizik od povrede kičme, a sistem zaštite od trzajne povrede smanjuje rizik od povrede vratnog dela kičme.

Bezbednost dece

Bezbednost dece u našim automobilima uvek je bila vodeće načelo u kompaniji Volvo Cars. Zato smo od 1960-ih ostali u prvom redu u zaštiti dece i istraživanjima, sa inovacijama poput dečjeg sedišta koje je okrenuto suprotno od kretanja vozila i dvostepenog vazdušnog jastuka.
Saznajte više o bezbednosti dece

Poboljšanje bezbednosti na putevima

Velika brzina, distrakcija i uticaj alkohola su tri prepreke na putu bez smrtnih slučajeva u našim automobilima. Postojećim i novim inovacija težimo da rešimo ove ključne izazove.

Ograničenje brzine

Kako bismo poslali snažan signal o opasnostima prebrze vožnje, počevši od 2020. svi Volvo automobili imaju maksimalnu brzinu od 180 km/h. Takođe, razmatramo kako bi pametna tehnologija kontrole brzine i tehnologija geofenciranja mogle automatski ograničiti brzinu u blizini škola i bolnica.

Pilot na autoputu

Uz podršku senzora LiDAR, sledeća generacija Volvo vozila biće hardverski spremna za autonomni pogon. U budućnosti planiramo da omogućimo potpuno autonomnu vožnju.

Kamera za nadzor vozača

Neprestano radimo na novim rešenjima sa ciljem da rešimo pitanje vožnje pod uticajem alkohola i distrakcije u saobraćaju. Kamera za nadzor vozača i senzori omogućiće vozilu da interveniše u slučaju da preti opasnost od saobraćajnih nezgoda.

Care Key

Nedavno smo predstavili Care Key kojim nastojimo da rešimo problem brze vožnje. Pomoću sistema Care Key, vlasnici Volvo vozila mogu da podese ograničenje brzine, na primer, pre nego što za upravljač sedne drugi član porodice, odnosno mlađi vozač bez iskustva.

Još milion života

Nakon što smo uveli sigurnosni pojas u 3 tačke, suočili smo se sa svetom kritika. Od tada, on je spasio više od milion života. Sada smo odlučili da spasimo još milion.

Delimo svoja istaživanja kako bismo automobile učinili sigurnijima za sve

Neki ljudi su manje sigurni na putu od drugih. Zbog toga svoja bezbednostna istraživanja delimo u E.V.A bazi podataka - otvorenoj za preuzimanje za sve. Za sigurnost svih.

Saznajte više

Decenije inovacija

Još od našeg osnivanja 1927. godine dizajniramo automobile koji stavljaju ljude na prvo mesto. Otkrijte naše najvažnije bezbednosne inovacije do sada.

Saznajte više

Sigurnostne karakteristike kompanije Volvo Cars dopunjuju prakse bezbedne vožnje i nisu namenjene omogućavanju ili podsticanju rasejane, agresivne ili na drugi način nebezbedne ili nelegalne vožnje. Na kraju, vozač je u svakom trenutku odgovoran za sigurnu vožnju.