Električni automobili

Otkrijte osjećaj vožnje potpuno električnog automobila.

Potpuno električni Volvo. Inspirisani planetom, dizajnirani za život.

Potpuno električni

Beskompromisan duh kompanije Volvo doveo je do ispunjenja cilja – nulte emisije izduvnih gasova – a uz opredjeljenje za održivi luksuz, nastojimo da više koristimo reciklirane i ekološke materijale te da maksimalno smanjimo otpad.

Ugrađene Google usluge

Pomoću ugrađenih Google usluga Volvo električni automobil vas savršeno povezuje sa vašim digitalnim životom. Ovaj automobil automatski prima bežična ažuriranja.

* Konačnu verziju narudžbe će utvrditi maloprodajni centar, u skladu sa svojim uslovima i odredbama.

Bočni profil plavog modela Volvo C40 Recharge.
Dostupno na mreži
C40 Recharge

Upoznajte naš prvi potpuno električni krosover.

  • 507 km dometa električne energije*
  • Enterijer 100% bez kože
Srebrni električni SUV Volvo XC40 Recharge boje glečera se puni u ružičastom gradu.
Dostupno na mreži
XC40 Recharge

Otkrijte naš potpuno električni kompaktni SUV.

  • 500 km dometa električne energije*
  • Pametna rješenja za odlaganje
Bočni profil Cloud Blue modela Volvo EX30
Dostupno na mreži
EX30
Kupovina od 36.937 €* (PMP cijena)

Naš najmanji SUV do sada.

  • Do 480 km dometa električne energije**
  • Reciklirani i obnovljivi enterijeri.
Bočni profil Vapour Grey modela Volvo EX90.
Dostupno na mreži
EX90
Kupovina od 96.455 € (PMP cijena)

Naš veliki SUV sa 7 sjedišta.

  • Do 600 km dometa električne energije*
  • Naše najnaprednije bezbjednosne inovacije.

Vrijeme je za punjenje? Kod kuće ili van nje, sve je jednostavnije i praktičnije.

* Da bi se koristila aplikacija Volvo Cars kod modela XC40 Recharge iz 2022. godine, vozilo mora prilikom isporuke da ima u opremi paket digitalnih usluga sa uključenom pretplatom na četiri godine, koja pruža pun pristup dostupnim aplikacijama i podacima. Nakon isteka perioda od četiri godine, primjenjivaće se novi uslovi i odredbe.

Istražite naš potpuno električni život.

Otkrijte pogodnosti vožnje Volvo Recharge automobila i saznajte više o električnoj mobilnosti.

Šta želite da znate o potpuno električnim automobilima?

Vrijeme punjenja zavisi od opreme za punjenje koju koristite i električnih instalacija u vašem domaćinstvu. Standardni kućni kabl za punjenje sa kućnim priključkom je prvenstveno pomoćni kabl. Punjenje prazne baterije do 100 procenata pomoću ovog kabla traje približno 38–44 sata, u zavisnosti od tržišta.

Za redovno punjenje i značajno kraće vrijeme punjenja kod kuće, preporučujemo trofaznu zidnu kutiju od 11 kW. Ova instalacija može obezbijediti vrijeme punjenja od približno 7–9 sati (od prazne do 100 procenata pune baterije).

Imajte u vidu: vrijeme punjenja može da se razlikuje i zavisi i od faktora kao što su spoljašnja temperatura, trenutna temperatura baterije, oprema za punjenje, stanje baterije i stanje automobila.

Cijena potrošene električne energije se razlikuje u zavisnosti od lokalnih uslova, ali ona može biti manja u poređenju sa benzinom ili dizelom. Smanjeni troškovi za gorivo su i jedan od nekoliko razloga za prelazak na električni automobil. A za još manje troškove, možete unaprijed podesiti punjenje potpuno električnog Volvo automobila u terminima kada su tarife najniže, često tokom noći.

Garancija koju Volvo Cars daje za bateriju je 8 godina ili 160.000 km, šta se ispuni prvo, pod uslovom da se automobil i baterija održavaju i koriste u skladu sa preporukama kompanije Volvo Cars.

Ako baterija ili modul baterije moraju da se zamijene, to može da se uradi kao i zamjena bilo kojeg drugog tehničkog dijela automobila.

Standardni kućni kabl za punjenje je primarno osmišljen kao pomoćni kabl za primjenu u domaćinstvu. Za značajno brže i prikladnije punjenje kod kuće preporučujemo da montirate trofaznu zidnu kutiju od 11 kW.

Imajte na umu da dostupnost opreme za punjenje može da se razlikuje u zavisnosti od tržišta.

Bateriju možete najbrže napuniti na stanicama za brzo punjenje jednosmjernom strujom duž puta. Da biste omogućili najbrže moguće punjenje, preporučujemo da ograničite nivo napunjenosti automobila na 80 procenata. To će pomoći da se održi kratko vrijeme punjenja, zato što je za punjenje posljednjih 20 procenata potrebno najviše vremena.

U zemljama u kojima su na Google mapama prikazane stanice za punjenje, javne stanice za punjenje možete pronaći dirketno na mapi centralnog ekrana automobila ili pomoću aplikacije na pametnom telefonu. Tu možete i da izaberete željenu stanicu za punjenje i dobijete smjernice do nje.

Postojanje baterije podrazumijeva 500 kg dodatne težine koja se mora uzeti u obzir prilikom udara – i kada su u pitanju putnici u automobilu i kada su u pitanju druga vozila. Za bateriju je potrebna i posebna zaštita kako bi se izbjeglo opasno curenje nakon sudara. Uz korišćenje širokog spektra inovativnih bezbjednosnih rješenja, inženjeri za bezbjednost kompanije Volvo Cars su odgovorili na sve ove izazove u dizajnu naših potpuno električnih automobila.

Električni motori su zapečaćeni tokom čitavog radnog vijeka i nije im potrebno održavanje. Dakle, u poređenju sa automobilima koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorijevanjem, potpuno električnim Volvo automobilima je potrebno mnogo manje održavanja, što može dovesti do manjih tekućih troškova.

Tokom prosječnog vijeka trajanja vozila, ugljenični otisak potpuno električnog vozila (BEV) je manji nego kod tradicionalnih vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem (ICE). Međutim, udaljenost koju je potrebno prijeći da bi BEV imao manji intenzitet ugljenika od ICE vozila, u ogromnoj mjeri zavisi od toga kako se proizvodi električna energija koja pokreće vozilo. Ako BEV punite električnom energijom iz obnovljivih izvora, moraćete manje da vozite da biste dostigli tu tačku, u poređenju sa korišćenjem električne energije proizvedene iz fosilnih goriva. Kada je moguće, savjetujemo da električno vozilo napajate električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Zalažemo se za potpunu transparentnost kada je u pitanju cjelokupni uticaj ugljenika kod naših električnih vozila. Već je dostupna analiza životnog ciklusa (LCA) za model XC40 Recharge, a analiza životnog ciklusa za C40 Recharge biće dostupna krajem 2021.

Kompanija Volvo Cars je posvećena punom praćenju snabdijevanja. To nam pomaže da budemo sigurni da će naši kupci voziti elektrifikovane Volvo automobile znajući da su sirovine za baterije odgovorno pribavljene. Uvođenje tehnologije blockchain značajno je poboljšalo mogućnosti praćenja kobalta u našem lancu snabdijevanja. Blockchain, zajedno sa inspekcijama u rudnicima, GPS praćenjem, skeniranjem ulaza i izlaza, provjerenim pružaocima logistike, prepoznavanjem lica, provjerama identiteta i vremenskim praćenjem, sve to doprinosi mogućnosti praćenja materijala od rudnika do fabrike automobila.

Volvo Cars blisko sarađuje sa dobavljačima kako bi se povećala održivost naših proizvoda i usluga, uključujući obezbjeđivanje odgovornosti u čitavom lancu snabdijevanja i efikasno korišćenje resursa. Zalažemo se za odgovorno nabavljanje minerala i metala, i potpuno podržavamo smjernice OECD-a o odgovornim lancima snabdijevanja mineralima iz sukobima pogođenih i visokorizičnih područja. U tom smislu, od dobavljača baterija zahtijevamo da podrže naše zalaganje za potpunu transparentnost lanca snabdijevanja kobaltom i da ulože napore u omogućavanje potpunog praćenja.

Učinak po pitanju održivosti je ključna karakteristika prilikom razmatranja i odabira dobavljača. Nadgledamo učinak postojećih dobavljača i pratimo revizije trećih strana. Postavljamo zahtjeve dobavljačima baterija da emisije ugljenika svedu na najmanju moguću mjeru tokom procesa proizvodnje, između ostalog korišćenjem obnovljive energije. Naši dobavljači moraju da prihvate Kodeks ponašanja poslovnih partnera kompanije Volvo Cars, koji sadrži i navode za poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava radnika.