Punjenje Volvo automobila

Sve što treba da znate o punjenju automobila

Krupni plan prednje lijeve četvrtine novog tamnosivog Volvo električnog automobila s bijelim kablom za punjenje priključenim u priključak za punjenje automobila.

Način punjenja automobila je ključni dio vlasništva elektrifikovanog automobila. Otkrijte kako se automobil Volvo Recharge može uklopiti u vaš način života.

Potpuno električni

Ponekad je tišina najmoćnija, bez ikakvih emisija izduvnih gasova i manje buke pri svim brzinama. Uz napajanje visokonaponskom baterijom i dvostrukim elektromotorom, naš potpuno električni XC40 Recharge predstavlja čist napredak na putu koji nam predstoji.

Plug-in hibrid

Manje benzina, više svrhe. Kod naših plug-in hibrida Recharge, elektromotor i motor s unutrašnjim sagorijevanjem udruženim radom pružaju mogućnost izbora električnog režima Pure te režima Power i Hybrid, dajući vam potpunu kontrolu nad pogonom i manje emisije izduvnih gasova.

Naši elektrifikovani Recharge pogonski sklopovi

Nudimo elektrifikovane pogonske sklopove Recharge, dizajnirane da izađu u susret širokom spektru potreba u vožnji.

Gdje mogu puniti? Dostupnost punjenja igra veliku ulogu u svakodnevnom iskustvu posjedovanja električnog automobila.

Digitalni crtež s prikazom odozgo srebrnog potpuno električnog SUV modela Volvo XC40 Recharge priključenog na punjenje na prilaznom putu kuće.

Stalan pristup punjenju

Ako parkirate u garaži ili prilaznom putu kod kuće, ili na mjestu sa stalnim pristupom punjenju na poslu, integrisanje dnevne rutine punjenja je jednostavno. Onda i naši potpuno električni i plug-in hibridni automobili predstavljaju sjajnu opciju.

Digitalni crtež s prikazom odozgo srebrnog potpuno električnog SUV modela Volvo XC40 Recharge priključenog na stanicu za punjenje u garaži zgrade.

Povremeni pristup punjenju

Sa povremenim namjenskim pristupom punjenju, plug-in hibridni automobil – koji koristi gorivo kada ne možete da ga punite – može pružiti veću fleksibilnost. Potpuno električni automobil može takođe biti odličan izbor, u zavisnosti od rutine vožnje.

Digitalni crtež s prikazom odozgo srebrnog potpuno električnog SUV modela Volvo XC40 Recharge priključenog na stanicu za punjenje, paralelno parkiran na ulici.

Oslanjanje na javno punjenje

Ako se oslanjate na kratkotrajno javno punjenje – na primjer, u teretani ili tržnom centru – plug-in hibrid može biti odličan izbor. S druge strane, laki hibrid – koji koristi energiju kočenja i ne mora da se priključuje na punjenje – može izvrsno odgovarati.

Koliko često moram puniti? Učestalost punjenja zavisi od toga koliko daleko obično vozite tokom dana i dometa vašeg automobila.

Kratke udaljenosti

Sa potpuno električnim automobilom trebalo bi da imate dovoljan domet za dnevna putovanja, a vjerovatno ćete morati da ga punite nekoliko puta sedmično. Sa plug-in hibridom možete da vozite u oba smjera u električnom režimu, ali ćete možda morati da ga punite nakon svakog putovanja, kako biste korišćenje goriva sveli na minimum.

Umjerene udaljenosti

Sa potpuno električnim automobilom trebalo bi da imate dovoljan domet za dnevna putovanja, ali ćete možda morati da ga punite na svakoj krajnjoj tački. Sa plug-in hibridom koristićete kombinaciju električne energije i goriva.

Duže udaljenosti

Potpuno električni automobil može imati dovoljan domet za dugo putovanje na posao ili izlet vikendom, mada ćete morati usklađivati mogućnosti punjenja. Plug-in hibrid će koristiti kombinaciju električne energije i goriva.

Koliko dugo traje punjenje?
Vrijeme punjenja se razlikuje u zavisnosti od formata punjenja i vrste vozila.*

_nedostaje_

Punjenje potpuno električnog automobila

Da biste obezbijedili najduži životni vijek baterije u potpuno električnom automobilu, preporučujemo punjenje baterije naizmjeničnom strujom do 90 procenata kapaciteta za uobičajenu dnevnu vožnju, a najbolje je da se ne dopusti da napunjenost padne ispod 20 procenata. Automobil pruža dovoljno dometa za svakodnevna putovanja, a vama će vjerovatno biti potrebno samo da ga dopunite tokom sedmice.

40 min – 2 h

sa brzim punjenjem jednosmjernom strujom (50–150 kW)

8–10 h

sa brzim punjenjem naizmjeničnom strujom / zidnom kutijom od 11 kW

Trakasti grafikon procenata napunjenosti baterije, istaknuto od 5% do 100%, što označava idealni radni opseg baterije plug-in hibrida.

Punjenje plug-in hibridnog automobila

Redovno punjenje baterije do 100% je sjajan način da najbolje iskoristite domet električne energije plug-in hibrida. A pošto je prisutan motor na gorivo, nećete brinuti i kada nivo punjenja bude na izmaku.

3–4 h

sa brzim punjenjem naizmjeničnom strujom / zidnom kutijom od 3,6 kW

4–8 h

sa punjenjem naizmjeničnom strujom pomoću kućnog priključka od 220 V

Troškovi posjedovanja elektrifikovanog automobila mogu biti znatno niži od troškova za ekvivalentni automobil na gorivo.

Cijena kupovine

U mnogim mjestima je kupovina električnog vozila kompenzovana poreskim olakšicama. Ovi podsticaji su različiti u različitim zemljama.

Troškovi održavanja

Uz manje pokretnih mehaničkih dijelova i tečnosti, servis i održavanje električnog automobila obično košta manje.

Troškovi svakodnevnog korišćenja

Mnogi ljudi uglavnom pune automobile kod kuće ili na poslu. Ako većinu punjenja vršite na ovim mjestima, struja za punjenje automobila može koštati mnogo manje od goriva za prelazak iste kilometraže.

Šta još želite znati o punjenju?

Plug-in hibridni automobili koriste litijum-jonsku bateriju, sličnu onoj koja se koristi u potpuno električnim automobilima, samo manju.

U zavisnosti od modela, plug-in hibrid može da pređe približno 55 km / 34 milja u potpuno električnom režimu, što vam omogućava da se vozite po gradu bez ikakvih emisija izduvnih gasova. Ako možete uskladiti mogućnosti punjenja na poslu ili drugim odredištima, vjerovatno ćete na većini kraćih putovanja moći koristiti isključivo električni pogon.

Stopa punjenja zavisi od vrste punjenja i snage te vrste punjenja, ali i drugih faktora kao što su temperatura okruženja, temperatura baterije, veličina i stanje baterije automobila te kapaciteta ugrađenog kola punjenja automobila. Uopšteno, kućni priključak od 220 V će obezbijediti domet od 7–14 km po satu, zidna kutija od 11 kW naizmjenične struje ili javno mjesto punjenja će pružiti oko 50–60 km dometa po satu, a stanica za brzo punjenje jednosmjernom strujom će omogućiti domet između 30 i 100 km za 10 minuta, u zavisnosti od snage. To znači da će punjenje od nula do 100 procenata pomoću zidne kutije od 11 kW naizmjenične struje trajati približno 8 sati, a punjenje od nula do 80 procenata na stanici za brzo punjenje od 150 kW jednosmjerne struje će trajati oko 40 minuta.

Naši plug-in hibridi se isporučuju s kablom za punjenje koji možete koristiti za povezivanje na kućnu mrežu radi manjih punjenja. Automobil se može povezati i pomoću kablova za punjenje koji postoje na mjestima za punjenje naizmjeničnom strujom i stanicama za punjenje. Za mjesta za punjenje naizmjeničnom strujom bez kablova za punjenje, komplet možete dopuniti zasebnim kablom za tu svrhu.

Elektrifikovani domet zavisi od mnogih faktora, uključujući temperaturu okruženja, korišćenje druge oprema kao što je klimatizacija, ali i od rutine vožnje. No, potpuno električni model Volvo XC40 Recharge može omogućiti domet do 418 km (208 milja) jednim punjenjem.* Plug-in hibridni automobili imaju manji električni domet, ali pružaju fleksibilnost zbog mogućnosti vožnje na gorivo kada punjenje nije dostupno.

* Domet je određen prema vrijednostima WLTP i EPA ciklusa vožnje, a domet u stvarnim uslovima se može razlikovati. Podaci su zasnovani na preliminarnom cilju. Konačna certifikacija vozila se čeka.

Stopa punjenja kod kuće zavisi od specifikacija vašeg električnog sistema i vrste punjenja koju koristite. Kućna strujna utičnica od 220 V obezbjeđuje domet od 7–14 km po satu i potrebno je između 36 i 60 sati da se u potpunosti napuni potpuno električni Volvo. Trofazna kućna zidna kutija od 11 kW obezbjeđuje domet od 50–60km po satu i potrebno je oko 8 sati da se u potpunosti napuni potpuno električni Volvo.

Cijena struje se razlikuje u zavisnosti od lokacije, ali često može biti manja od cijene goriva koje potrebno da se pređe odgovarajuća razdaljina. Ako možete puniti automobil kod kuće ili na poslu – naročito tokom noći kada tarife električne energije mogu biti niže – cijena po udaljenosti može biti još manja.