Potpuno električno vozilo - XC40 Recharge

Potpuno električna vozila

Naša tehnologija potpuno električnog pogona će promijeniti Vaš način vožnje. Bez emisija izduvnih gasova, sa isključivo električnom energijom.

Bez emisija izduvnih gasova

Vožnja bez emisija ugljen dioksida ili azot oksida. Samo čisti užitak slobode – bez uticaja na okolinu.

Nova vrsta pogona

Pogon koji koristi isključivo električnu energiju osigurava nevjerovatno nadahnjujuću, nečujnu i usavršenu vožnju s trenutnim razvojem obrtnog momenta za brzo kretanje iz mjesta i uglađeno, linearno ubrzanje pri svakoj brzini.

Jednostavnost upotrebe

Velika baterija će se pobrinuti za velik domet i ne treba se često puniti. Kad nastupi trenutak, koncept vozila omogućava jednostavno i praktično punjenje – i kod kuće.

XC40 Recharge

XC40 Recharge

Naš prvi potpuno električni SUV stiže na tržište krajem 2020. godine Kombinacija pravog oblika SUV, električnog pogona visokih performansi, velikog dometa i pametne praktičnosti omogućava održiviju vožnju.

Potpuno električno vozilo – kako funkcioniše?

Potpuno električno vozilo pokreću plug-in baterija i isključivo elektromotori. Provjerite ovdje kako to funkcioniše.

Elektromotori

Električni pogon modela XC40 Recharge čini par elektromotora od 150 kW/300 Nm. Time su osigurane visoke performanse i iskustvo uglađene vožnje.

Generisanje energije - švedski pejzaž u zalazak Sunca
Regeneracija energije kočenja

Prilikom kočenja, odnosno usporavanja, energija kočenja prenosi se nazad u bateriju, a time je osiguran veliki domet. Dakle, na raspolaganju je i sistem One Pedal Drive za uglađeniju vožnju s više nadzora.

Snažna baterija - XC40 Recharge tokom punjenja
Snažna baterija

Velika baterija od 78 kWh omogućava domet oko 400 km* i jednostavno je možete puniti u kod kuće ili u stanici za brzo punjenje jednosmjernom strujom. Takođe omogućava učinkovito prethodno zagrijavanje, odnosno hlađenje kabine.

* Domet za novo vozilo definisan je skladno ciklusima vožnje WLTP i EPA pod kontrolisanim uslovima. Stvarni domet se može razlikovati u određenoj mjeri. Vrijednosti su utemeljene na prethodno definisanom cilju. Konačna potvrda za vozilo je u razmatranju.

Šta želite saznati o potpuno električnim vozilima?

 • Koliku udaljenost mogu preći prije nego što moram napuniti bateriju?

  Bateriju potpuno električnog XC40 Recharge odlikuje nominalni kapacitet od 78 kWh. Potpuno napunjena baterija omogućava predviđen domet od približno 400 km za kombinovanu vožnju. Na stvarni domet ipak utiču i Vaš stil vožnje i druge okolnosti popust spoljne temperature, vremena, vjetra, topografije i puta. Drugi faktori koji utiču na domet obuhvataju i potrošnju električne energije za funkcije vozila, poput zagrijavanja i hlađenja kabine. Jedna od mogućnosti za povećanje dometa takođe je i prethodna priprema vozila tokom punjenja kako bi već na početku vožnje bilo ugodno klimatizovano. Takođe možete dodati toplotnu pumpu koja će uštedjeti dragocjenu energiju. Pa ipak ćete prilikom svakodnevne potrošnje vjerovatno puniti bateriju svaki put kad to bude moguće – bilo to kod kuće ili u gradu. Dakle, domet ne smije biti poteškoća za svakodnevnu vožnju, svakako, ako imate odgovarajući pristup mogućnosti punjenja. * Domet za novo vozilo definisan je skladno ciklusima vožnje WLTP i EPA u kontrolisanim uslovima. Stvarni domet se može razlikovati u određenoj mjeri. Vrijednosti su utemeljene na prethodno definisanom cilju. Konačna potvrda za vozilo je u razmatranju.

 • Koliko traje punjenje kod kuće?

  Trajanje punjenja dolazećeg potpuno električnog XC40 Recharge zavisi od opreme za punjenje koju koristite i Vaše kućne električne instalacije. Standardni kabal za punjenje s priključkom za kućnu utičnicu zapravo je pomoćni kabal te se ne preporučuje za redovno punjenje. Punjenje ispražnjene baterije do 80 % napunjenosti tim kablom traje približno od 30 do 55 sati, zavisno od tržišta. Ono što je možda još važnije: približno od 7,5 do 14 km dometa na sat. Za redovno i bitno kraće punjenje kod kuće preporučuje se upotreba kabla snage punjenja od 3,5 kW ili 11 kW. Takvo kablo omogućava punjenje od 18,5 do 5,5 sati (približno od 20 do 60 km dometa na sat). Za najučinkovitije i integrisano rješenje za punjenje kod kuće preporučuje se ipak Volvo Cars Wallbox. Ta snažna instalacija od 11 kW, 32 A će napuniti ispražnjenu bateriju do 80 % za približno 5,5 sati, odnosno 60 km dometa na sat. Na javnim mjestima za punjenje najčešće će punjenje baterije trajati kraće, na primjer sa 40 % na 80 % (dvosmjerna struja od 11 kW pruža približno od 55 do 60 km dometa na sat). Na dužim putovanjima ipak možete puniti bateriju na mjestima za brzo punjenje jednosmjernom strujom. Na mjestu za punjenje dvosmjernom strujom od 150 kW možete napuniti bateriju sa približno 10 na 80 % u roku od oko 40 minuta (odnosno oko 100 km dometa za 10 minuta). Upravo dovoljno vremena za odmor i osvježenje. Upozorenje: trajanje punjenja može se razlikovati i zavisi o faktorima poput spoljne temperature, trenutne temperature baterije, opreme za punjenje, stanja baterije i stanje vozila.

 • Koliki je trošak punjenja električnog vozila?

  Troškovi električne energije razlikuju se u zavisnosti o lokalnim uslovima, ali ipak su niži u poređenju sa troškovima benzinskog ili dizelskog goriva. Niži troškovi goriva takođe su jedan od razloga za prelaz na električno vozilo. Za dodatno smanjenje troškova pak možete prethodno podesiti XC40 Recharge kako bi se punio dok je struja povoljnija, prije svega noću.

 • Mogu li koristiti potpuno električno vozilo za duge vožnje?

  Naš potpuno električni XC40 Recharge posve je primjeren za dugu vožnju. Baterija velikog kapaciteta s predviđenim dometom oko 400 km* omogućava Vam bezbrižnu vožnju. Ako na putu morate napuniti bateriju, to možete učiniti na mjestu za punjenje dvosmjernom strujom ili mjestu za brzo punjenje jednosmjernom strujom. Brzo punjenje jednosmjernom strujom snage do 150 kW omogućava punjenje baterije sa 10 na 80 % u roku od oko 40 minuta (odnosno 100 km dometa za 10 minuta) – što je upravo dovoljno vremena za odmor ili možda neki obrok. * Domet za novo vozilo definisano je skladno ciklusima vožnje WLTP i EPA u kontrolisanim uslovima. Stvarni domet se može razlikovati u određenoj mjeri. Vrijednosti su utemeljene na prethodno definisanom cilju. Konačna potvrda za vozilo je u razmatranju.

 • Koliko je sigurno električno vozilo?

  Sva električna vozila s baterijom podvrgavaju se jednakim provjerama kao benzinski ili dizelski automobili. Kao standard za sigurnost vozila u Evropi vrijedi provjera Euro NCAP. Provjere su postale još strožije sa novim zahtjevima, na primjer za automatsko kočenje. Sva vozila serije modela Volvo osvojila su najviše ocjene na predmetnim provjerama. Zahvaljujući naprednoj sigurnosnoj tehnologiji modela XC40 Recharge pak predstavljamo jedno od najsigurnijih električnih vozila na svijetu.

Naši drugi elektrificirani pogoni

Znak za plug-in hibrid
Recharge plug-in hibrid

Snažna kombinacija elektromotora i benzinskih motora omogućava vožnju bez emisija izduvnih gasova u načinu Pure electric, kao i duže vožnje u načinu Hybrid sa nižom potrošnjom goriva.

Znak za blagi hibrid
Blagi hibrid

Učinkovita tehnologija pogona kod kojeg električna energija podržava rad benzinskih ili dizel motora za uglađeniju vožnju s manjom potrošnjom goriva.