Pejzaž sa vjetrenjačama – Čista energija

Volvo. Recharged.

Naša vozila su uvijek dizajnirana kako bi zaštitili ljude. A sada će štiti i našu planetu.

Za sigurniju budućnost

Energijom punimo sve, od naših automobila pa do naših fabrika i lanca nabavke. Naš cilj: do 2025. godine smanjiti karbonski otisak za 40 % u odnosu na 2018. godinu,a do 2040. godine želimo postati klimatski neutralni. Zato što imamo samo jednu planetu.

Volvo Recharge. Odgovoran luksuz.

Predstavljamo Vam Volvo Recharge – našu novu liniju naprednih, potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila koja su dizajnirana kako bi pružila usavršeno i održivo naprednije iskustvo vožnje. To su vozila kojima ćete povjeriti zaštitu svoje porodice, a sada će doprinositi i zaštiti budućnosti.

Volvo Recharge detail

Svaki novi Volvo koji ćemo lansirati na tržište će biti elektrificiran. Danas smo jedini proizvođač vozila sa tradicijom koja sve svoje modele nudi u plug-in hibridnoj verziji. A u narednih pet godina ćemo lansirati pet novih potpuno električnih vozila. Postavili smo sebi cilj kako će do 2025. godine polovinu prodanih vozila Volvo zastupati električna vozila.

Volvo XC40, priključen na mjesto za punjenje

Predstavljamo XC40 Recharge

Prvi potpuno električni Volvo SUV je tu. Dizajniran za Vaš način života i osmišljen kako bi zaštitio Vas i našu planetu.

Elektrifikacija nije dovoljna

Ali je početak. No, to nije sveobuhvatno rješenje. Da bismo zaštitili našu planetu, moramo učiniti i više od elektrifikacije naših vozila. Do 2040. godine želimo postati neutralni za okolinu u svom cjelokupnom lancu nabavke – što je decenija prije roka definisanog Pariškim sporazumom. Dakle, odgovor je ekološka usmjerenost na svim područjima.

Aktivnosti. Recharged.

Do 2025. godine planiramo smanjiti emisije ugljenika u svojem sveobuhvatnom postupanju za 50 % po vozilu u odnosu na 2018. godinu. To obuhvata sva područja naše kompanije, od proizvodnje do poslovnih putovanja i naše maloprodajne mreže. Naša zalaganja su već usmjerena u ostvarenje cilja klimatske neutralnosti naše proizvodnje do 2025. godine te smo na dobrom putu, jer približno 80 % naših pogona u svijetu pokreće električna energija iz obnovljivih izvora.
Brižljiva krajnja isporuka vozila
Metalni materijal za Volvo Cars

Lanac nabavke. Recharged.

U lancu isporuke želimo smanjiti emisije ugljenika koje predstavljaju veliki dio cjelokupne vrijednosti emisija, i to za 25 % po vozilu do 2025. godine u odnosu na 2018. godinu. To obuhvata emisije koje nastaju prilikom proizvodnje komponenti i materijala kao i ekstrakcijom minerala i metala. Za ostvarenje te vizije ćemo se zalagati na više načina, pa i tako što ćemo pomoći našim dobavljačima unaprijediti upotrebu energije iz obnovljivih izvora te tako što ćemo za naša vozila koristiti više održive materijale i ograničiti otpatke. Mi smo već postavili cilj kako će najmanje 25 % sve plastike koja će se koristiti u novim vozilima Volvo, koja će biti lansirana na tržište nakon 2025. godine, biti proizvedeno od recikliranih materijala.

Vožnja. Recharged.

Većina ukupnih emisija ugljenika iz plug-in hibridnog vozila nastaje kada vozimo na benzin. Kako bismo podstaknuli vozače Volvo plug-in hibrida da voze što održivije, cilj nam je predstaviti načine nagrađivanja vožnje u potpuno električnom načinu rada. Već danas svi novi Volvo Recharge plug-in hibridi na nekim tržištima dolaze sa godinu dana besplatne električne energije.
Pročitajte više o godini dana besplatne električne energije
Pejzaž sa vjetrenjačama i Volvo tokom vožnje na putu
Volvo XC40 Recharge baterijski sklop

Preuzimanje mjera za odgovorno korišćenje baterija

Kako bismo zaista pridonijeli na području održivosti, smanjenje emisija CO2 nije dovoljno. Osim toga, moramo osigurati da se naše baterije za električne automobile koriste na etički način. Potpuna sljedivost baterijskih sirovina, poput kobalta, glavni je izazov na području održivosti proizvođača automobila. Kompanija Volvo Cars predana je etičkom lancu snadbijevanja, a kao prvi proizvođač automobila tu obvezu preuzimamo još ozbiljnije koristeći tehnologiju ulančanih blokova za motrenje i praćenje našeg kobalta kroz cijeli lanac snadbijevanja na globalnom nivou. Ova tehnologija značajno povećava transparentnost lanca snadbjevanja sirovinama. I najvažnije od svega: pomaže nam osigurati da se kobalt koji se upotrebljava u našim električnim automobilima koristi na odgovoran način.