Inicijativa E.V.A.

Automobili bi trebali zaštititi svakoga

Neki su ljudi na putu manje sigurni od drugih. Stoga je vrijeme za razmjenu više od 40 godina istraživanja na području sigurnosti i sa drugima – kako bi automobili postali sigurniji za svakoga. Ne samo za prosječnog muškarca.

Pomozite nam automobile učiniti podjednako sigurnim

"Kad žena zakorači u automobil kako bi vozila, pretpostavlja da je sigurna. Međutim, većina automobilskih proizvođača tokom 2019. godine još uvijek proizvodi automobile koji su zasnovani isključivo na podacima koji su rezultat testiranja sudara s muškim lutkama. Stoga za žene postoji veći rizik od povrede u kopnenom saobraćaju nego za muškarce.

Ali ne i u Volvu. Naša ekipa za istraživanje nesreća prikuplja podatke iz stvarnog svijeta od sedamdesetih godina prošlog vijeka kako bi bolje razumjela što se događa tokom sudara. Ono što Volvo zaključuje jeste da su žene i muškarci u tim podacima zastupljeni podjednako. Stoga smo uvjereni da i prilikom testiranja moraju biti ravnopravno zastupljeni. U okviru inicijative E.V.A. razmjenjujemo rezultate više od 40 godina istraživanja. Budući da svakome omogućavamo preuzimanje naših rezultata, nadamo se da će svaki automobil biti sigurniji.  Zato što mi u Volvu uvijek stavljamo ljude na prvo mjesto."
 

“Zahvaljujući prikupljanju podataka iz stvarnog svijeta kroz duži period može se utvrditi koje se povrede pojavljuju u različitim nesrećama kod muškaraca, žena i djece,”navodi dr. Lotta Jakobsson, viša tehnička specijalistkinja u Volvo Cars sigurnosnom centru.

Rezultat više od 40 godina istraživanja

Godine 1970. osnovana je Volvo ekipa za istraživanje saobraćajnih nesreća. Od tada je ekipa prikupila i analizirala podatke o više od 40.000 automobila i 70.000 putnika. To je pridonijelo razvoju brojnih inovativnih sistema koje u svojim automobilima posjedujemo danas.

Sjedište koje umanjuje rizik od povreda vrata za pola

Žene su izloženije povredama vrata nego muškarci. To se može pripisati drukčijoj anatomiji i tjelesnoj snazi. Međutim, ne na Volvovom sjedištu. Zahvaljujući sistemu zaštite od povreda vrata, WHIPS, koji kombinuje jedinstven robustan naslon za glavu sa pametnim konceptom sjedišta za zaštitu glave i kičme, razlike u riziku od povrede vrata između muškaraca i žena više nema.

Inteligentan sigurnosni štit

Za žene je veća vjerojatnoća da će u saobraćajnoj nesreći zadobiti povrede grudnog koša nego za muškarce zbog razlika u anatomiji i čvrstoći grudnog koša.
Sa ciljem optimalne zaštite, neprestano razvijamo strukturu automobila, sigurnosne pojaseve i bočne vazdušne jastuke kako bi se ublažio uticaj na putnike. Volvova inovacija SIPS, sistem za zaštitu od bočnih sudara, utemeljena je na inteligentnoj strukturi za unaprjeđenje opšte sigurnosti. Uistinu SIPS zajedno s bočnim zračnim jastukom smanjuje teže povrede grudnog koša za više od 50 posto za sve putnike.

Štiti svaku glavu

Žene imaju specifične potrebe za zaštitom, takođe kad je riječ o bočnom sudaru. Što je osoba niža, to u automobilu sjedi bliže upravljaču – zbog čega je vazdušna zavjesa koja pokriva cjelokupan prozor ključna sigurnosna funkcija. 

Pored SIPS, vazdušna zavjesa smanjuje rizik od povreda glave za približno 75 %. Napuva se za približno 1/25 sekunde te sprečava udarce glavom u predmete spolja i druge elemente. To je prvi sistem vazdušnih jastuka koji pruža unaprijeđenu zaštitu za putnike na prednjim i zadnjim sjedištima i predstavlja korak dalje u zaštiti od sudara.

Najučinkovitiji spasilac života u saobraćaju

Automobilska se nesreća može dogoditi svakome. Do danas je naš sigurnosni pojas spasio više od milion života. Štiti svakoga – bez obzira na veličinu, pol ili oblik tijela. Pa ipak je jedan skup više izloženiji jedinstvenim rizicima nego drugi: trudnice.

Kao jedan od najznačajnijih izuma na području sigurnosti u kopnenom saobraćaju, naš sigurnosni pojas nudi odličnu zaštitu za sve vrste saobraćajnih nesreća. Da bismo saznali više o majci i njenom nerođenom djetetu, razvili smo prvu lutku trudnice prosječne veličine za testiranje sudara u svijetu. To je kompjuterski model koji omogućava proučavanje kako se putnica kreće te kako sigurnosni pojas i vazdušni jastuk, između ostalog, utiču na ženu i fetus.
 

“Automobile voze ljudi. Vodeći princip za sve što radimo u Volvu zato jeste, i mora ostati, sigurnost.”Gustaf Larson, suosnivač kompanije Volvo

Više o sigurnosnim inovacijama kompanije Volvo

Kako nesreće mogu automobile učiniti sigurnijim za svakoga

Od pedesetih godina prošlog vijeka proučili smo više od 43.000 automobila u nesrećama iz stvarnog svijeta sa 72.000 putnika. To je posljedično dovelo do brojnih inovativnih sistema, poput WHIPS, SIPS i brojnih proizvoda za sigurnost djece. Sad smo prikupili više od 100 istraživačkih članaka koji su svakome na raspolaganju za preuzimanje. Nadamo se da će to dovesti do sigurnijih automobila za sve – bez obzira na pol i tjelesnu visinu.

E.V.A. - EQUAL VEHICLES FOR ALL

Često postavljana pitanja

 • Koliko dugo Volvo testira ženske lutke na testiranjima sudara?

  Testiranja ženskih lutaka na testiranjima sudara sprovodimo već od 1995. godine, počevši s jedinom raspoloživom malom ženskom lutkom za čeone sudare, "HIII 5th percentile". Tokom 2001. godine uključili smo lutku srednje veličine za bočne sudare, SID2s. Kao prvu žensku lutku srednje veličine za testiranja sudara u svijetu, razvili smo virtualni model trudnice tokom prvih godina novog mileniuma. Deset godina kasnije proširili smo porodicu lutki za testiranja sudara, i to ženskom lutkom srednje veličine za ocjenjivanje povreda vrata prilikom sudara otpozadi, kao jedini originalni proizvođač automobila u okviru zajedničkog razvoja EvaRID.

 • Kako Volvo Cars razvija sigurne automobile na osnovu podataka iz stvarnog svijeta?

  Podaci o automobilima Volvo u Švedskoj prikupljaju se i pothranjuju u  Volvo Cars statističkoj zbirci podataka o saobraćajnim nesrećama već od 1970. godine. Cilj toga jeste osigurati veliki broj raspoloživih podataka o vrstama povreda koje se pojavljuju u povezanosti sa posebnim nesrećama. Potom se zaključci mogu upotrijebiti. Dobra vijest je da smo podatke na jednak način prikupljali već niz godina, što nam je omogućilo to da smo proteklih godina jasno zacrtali napredak i unaprijedili stepen svoje uspješnosti.

 • Iz koliko je nesreća Volvo Cars prikupio podatke?

  U prethodnoj studiji, 1967. godine, počeli smo sa 28.000 primjera. Od 1970. godine u svoju smo statističku zbirku podataka uključili više od 43.000 automobila u nesrećama iz stvarnog svijeta sa 72.000 putnika. Osim toga, u svojoj analizi koristimo podatke iz različitih zbirki podataka iz cijelog svijeta.

 • Kakvo znanje povlači inicijativa E.V.A.?

  Znanje koje možete steći i preuzeti iz ovog projekta obuhvaćeno je zbirkom s više od 100 istraživačkih članaka. Riječ je o zbirci nekih istraživanja iz pozadine razvoja sigurnosnih inovacija u kompaniji Volvo Cars od pedesetih godina prošlog vijeka nadalje. 

 • Moram li i dalje vezati pojas u Volvu?

  Da, sigurnosni je pojas i dalje najučinkovitiji način spašavanja života i ublažava povrede u saobraćajnim nesrećama. Takođe je obavezan u gotovo svim zemljama svijeta. Sigurnosni pojasevi Volvo neprestano se usavršavaju kako bi i dalje unapređivali sigurnost za svakoga.

Sigurnost koja donosi korist svima

Počeli smo proizvoditi automobile jer smo smatrali kako niko drugi ne proizvodi automobile koji su dovoljno sigurni za švedske ceste. S godinama smo to sigurnosno opredjeljenje udružili sa znanjem iz stvarnih nesreća. To je dovelo do jedinstvenih sigurnosnih inovacija – SIPS, WHIPS i IC – koji su danas standard u svim novijim modelima Volvo.