Potpuno električna vozila

Naša tehnologija potpuno električnog pogona promeniće Vaš način vožnje. Bez emisija izguvnih gasova, sa isključivo električnom energijom.

Bez emisija izduvnih gasova

Vožnja bez emisija ugljen-dioksida ili azot-oksida. Samo čisti užitak slobode – bez uticaja na okolinu.

Nova vrsta pogona

Pogon koji koristi isključivo električnu energiju osigurava neverovatno inspirativnu, nečujnu i usavršenu vožnju sa trenutnim razvojem obrtnog momenta za brzo kretanje sa mesta i uglađeno, linearno ubrzanje pri svakoj brzini.

Jednostavnost upotrebe

Velika baterija će se pobrinuti za dug domet i ne treba je često puniti. Kad nastupi trenutak, koncept vozila omogućava jednostavno i praktično punjenje – i kod kuće.

XC40 Recharge

XC40 Recharge

Naš prvi potpuno električni SUV stiže na tržište krajem 2020. godine Kombinacija pravog oblika SUV, električnog pogona visokih performansi, dugog dometa i pametne praktičnosti omogućavaju održivu vožnju.

Potpuno električno vozilo – kako funkcioniše?

Potpuno električno vozilo pokreću plug-in baterija i isključivo elektromotori. Proverite ovde kako funkcioniše.

Elektromotori - XC40 SUV Pure electric
Elektromotori

Električni pogon modela XC40 Recharge se sastoji od dva elektromotora od 150 kW/300 Nm. Time se osiguravaju visoke performanse i rafinirano iskustvo vožnje.

Generisanje energije - slika zalaska sunca u Švedskoj
Regeneracija energije kočenja

Prilikom kočenja, odnosno usporavanja, energija kočenja prenosi se nazad u bateriju, a time je osiguran veliki domet. Dakle, na raspolaganju je i sistem One Pedal Drive za uglađeniju vožnju sa više kontrole.

Snažna baterija - XC40 Recharge tokom punjenja
Snažna baterija

Velika baterija od 78 kWh omogućava domet oko 400 km* i jednostavno je možete puniti kod kuće ili na stanici za brzo punjenje sa jednosmernom strujom. Takođe omogućava efikasno prethodno zagrevanje, odnosno hlađenje kabine.

* Domet za novo vozilo definisan je u skladu sa ciklusima vožnje WLTP i EPA pod kontrolisanim uslovima. Realni domet se može razlikovati u određenoj meri. Vrednosti su utemeljene na prethodno definisanom cilju. Konačna potvrda za vozilo je u razmatranju.

Šta želite da saznate o potpuno električnim vozilima?

 • Koliko kilometara mogu preći električni automobili?

  Bateriju potpuno električnog XC40 Recharge odlikuje nominalni kapacitet od 78 kWh. Potpuno napunjena baterija omogućava predviđen domet od približno 400 km za kombinovanu vožnju. Na stvarni domet utiču i Vaš stil vožnje i druge okolnosti poput spoljne temperature, vremena, vetra, topografije i ceste. Drugi faktori koji utiču na domet obuhvataju i potrošnju električne energije za funkcije vozila, poput zagrevanja i hlađenja kabine. Jedna od mogućnosti za povećanje dometa takođe je i prethodna priprema vozila tokom punjenja kako bi već na početku vožnje bilo prijatno klimatizovano. Takođe možete dodati toplotnu pumpu koja će uštedeti dragocenu energiju. Ipak ćete prilikom svakodnevne potrošnje puniti bateriju svaki put kad to bude moguće – bilo to kod kuće ili u gradu. Dakle, domet ne sme biti poteškoća za svakodnevnu vožnju, naravno, ako imate odgovarajući pristup mogućnosti punjenja. * Domet za novo vozilo definisan je u skladu sa ciklusima vožnje WLTP i EPA u kontrolisanim uslovima. Realni domet se može razlikovati u određenoj meri. Vrednosti su utemeljene na prethodno definisanom cilju. Konačna potvrda za vozilo je u razmatranju.

 • Koliko traje punjenje kod kuće?

  Vreme punjenja potpuno električnog XC40 Recharge zavisi od opreme za punjenje koju koristite i Vaše električne instalacije u kući. Standardni kabl za punjenje sa priključkom za utičnicu zapravo je pomoćni kabl, te se ne preporučuje za redovno punjenje. Punjenje potpuno prazne baterije do 80 % napunjenosti tim kablom traje približno od 30 do 55 sati, u zavisnosti od tržišta. Ono što je možda još važnije: približno od 7,5 do 14 km dometa na sat. Za redovno i bitno kraće punjenje kod kuće preporučuje se upotreba kabla snage punjenja od 3,5 kW ili 11 kW. Takvi kablovi omogućavaju punjenje od 18,5 do 5,5 sati (približno od 20 do 60 km dometa na sat). Za najefikasnije i integrisano rešenje za punjenje kod kuće preporučuje se Volvo Cars Wallbox. Snažan punjač visokih performansi od 11 kW, 32A napuniće ispražnjenu bateriju do 80 % za približno 5,5 sati, odnosno 60 km dometa na sat. Na javnim stanicama za punjenje najčešće će punjenje baterije trajati kraće, na primer sa 40 % na 80 % (dvosmerna struja od 11 kW pruža približno od 55 do 60 km dometa na sat). Na dužim putovanjima možete puniti bateriju na stanicama za brzo punjenje sa jednosmernom strujom. Na stanici za punjenje dvosmernom strujom od 150 kW možete napuniti bateriju sa približno 10 na 80 % u roku od oko 40 minuta (odnosno oko 100 km dometa za 10 minuta). Upravo dovoljno vremena za odmor i osveženje. Upozorenje: vreme punjenja može se razlikovati u zavisnosti od faktora poput spoljne temperature, trenutne temperature baterije, opreme za punjenje, stanja baterije i stanja vozila.

 • Koliki je trošak punjenja električnog vozila?

  Troškovi električne energije razlikuju se u zavisnosti od lokalnih uslova, ali ipak su niži u poređenju sa troškovima benzinskog ili dizel goriva. Niži troškovi goriva takođe su jedan od razloga za prelazak na električno vozilo. Za dodatno smanjenje troškova možete prethodno podesiti XC40 Recharge kako bi se punio dok je struja povoljnija, pre svega noću.

 • Da li se može koristiti potpuno električno vozilo za vožnju na duže relacije?

  Naš potpuno električni XC40 Recharge pre svega je prilagođen za udobnu vožnju na duže relacije. Baterija velikog kapaciteta sa predviđenim dometom oko 400 km* omogućava Vam bezbrižnu vožnju. Ako na putu morate napuniti bateriju, to možete učiniti na stanici za punjenje sa dvosmernom strujom ili brzoj stanici za punjenje sa jednosmernom strujom. Brzo punjenje jednosmernom strujom snage do 150 kW omogućava punjenje baterije sa 10 % na 80 % u roku od oko 40 minuta (odnosno 100 km dometa za 10 minuta) – što je upravo dovoljno vremena za odmor ili možda neki obrok. * Domet za novo vozilo definisan je u skladu sa ciklusima vožnje WLTP i EPA u kontrolisanim uslovima. Stvarni domet se može razlikovati u određenoj meri. Vrednosti su utemeljene na prethodno definisanom cilju. Konačna potvrda za vozilo je u razmatranju.

 • Koliko je bezbedno električno vozilo?

  Sva električna vozila koja imaju bateriju podvrgavaju se jednakim proverama kao automobili sa benzinskim ili dizel motorom. Kao standard za bezbednost vozila u Evropi važi provera Euro NCAP. Provere su postale još strože sa novim zahtevima, na primer za automatsko kočenje. Sva vozila serije modela Volvo osvojila su najviše ocene na predmetnim proverama. Zahvaljujući naprednoj bezbednosnoj tehnologiji modela XC40 Recharge predstavljamo jedno od najbezbednijih električnih vozila na svetu.

Naši drugi električni pogoni

Recharge plug-in hibrid

Snažna kombinacija elektromotora i benzinskog motora omogućava vožnju bez emisija izduvnih gasova u načinu Pure electric, kao i vožnju na duže relacije u načinu Hybrid sa nižom potrošnjom goriva.

Znak za laki hibrid
Laki hibrid

Efikasna tehnologija pogona kod koga električna energija podržava rad benzinskih i dizel motora za uglađeniju vožnju sa manjom potrošnjom goriva.