Klimatske promjene su

Vrhunski test sigurnosti

Naslovna slika filma događaja održivosti kompanije Volvo Cars.

"Održivost nam je sada važna koliko i bezbednost."

Hakan Samuelsson, izvršni direktor kompanije Volvo Cars

Posvetili smo se svom poslu kako bismo zaštitili živote ljudi unutar i izvan naših automobila.

Pokazaćemo sada istu posvećenost da zaštitimo planetu.

Deo smo problema pa moramo biti deo rešenja.

Cilj kompanije Volvo Cars je da ubrza prodaju elektrificiranih automobila.
Rad na klimatskoj neutralnosti

Naša ambicija je da postanemo klimatski neutralna kompanija do 2040. godine. Međutim, elektrifikacija naše flote nije dovoljna. Moramo se pozabaviti emisijama kroz naš lanac vrednosti. To uključuje upotrebu veće količine klimatski neutralne energije kako u sopstvenom poslovanju, tako i među dobavljačima, kao i bolju upotrebu materijala i komponenata. Moramo delovati sada. Dakle, cilj nam je da smanjimo emisiju tokom životnog ciklusa po vozilu za 40% do 2025. godine.

Cilj kompanije Volvo Cars je da ubrza prodaju elektrificiranih automobila.
Potpuno električni automobili do 2030. godine

Globalni prelaz na elektrificirane automobile je od suštinske važnosti ako svet želi da dostigne nultu neto emisiju do 2050. godine i ograniči uticaje klimatskih promena. Do 2025. godine težimo da 50 posto naše prodaje bude potpuno električno, a do 2030. proizvodićemo potpuno električna vozila.

Volvo Cars pokreće transformativni online salon.
Transformativni online salon

Naš novi izložbeni salon biće upravo na ovoj stranici. Naš cilj je da omogućimo online ponudu i uslugu, čime bi pružili što lakši izbor automobila sa nultom emisijom štetnih gasova.

Inicijative koje čine razliku

Fjord plavi Volvo V317 parkiran u tamnoplavoj sobi.

Klimatski neutralna proizvodnja

Želimo da uspostavimo klimatski neutralnu globalnu proizvodnju do 2025. godine. Na tome radimo kroz nabavku i proizvodnju sopstvene klimatski neutralne energije, kao i povećanjem energetske efikasnosti u našim pogonima. Dobro napredujemo. Sva naša evropska postrojenja koriste obnovljivu električnu energiju od 2008. godine, a 2020. godine naša globalna postrojenja napajala je 51% klimatski neutralna energija. Naša najveća fabrika u Chengdu nedavno je obezbedila 100% klimatski neutralno napajanje električnom energijom.

Maksimalna prerada

U poređenju sa proizvodnjom novih delova, prerađeni delovi koriste oko 85% manje sirovina i 80% manje energije. Trenutno prerađujemo više od 50 različitih delova, uključujući motore, menjače, turbo kompresore i kvačila. U 2020. godini uštedeli smo gotovo 3.000 tona CO2 preradom više od 40.000 delova.

Volvo Cars koristi blockchain tehnologiju kako bi povećao transparentnost i praćenje lanca snabdevanja kobaltom.
Volvo Cars koristi blockchain tehnologiju kako bi povećao transparentnost i praćenje lanca snabdevanja kobaltom.

Minimiziranje proizvodnog otpada

U 2020. godini reciklirano je 95% našeg globalno proizvodnog otpada, što znači da nismo samo izbegli stvaranje dodatnih emisija ugljenika, već smo uspeli da zadržimo vredan materijal u opticaju i smanjimo količinu novog materijala koji je trebalo proizvesti. Veliki deo otpada koji recikliramo je čelik. 2020. godine reciklirali smo preko 176 000 tona, izbegavajući stvaranje gotovo 640 000 tona CO2.

Usklađena maloprodajna mreža

Radimo sa našim zastupnicima kako bismo osigurali da naša cela mreža bude klimatski neutralna do 2040. godine. To uključuje mere efikasnije vožnje i osiguravanje veće upotrebe obnovljive energije u svakom delu njihovog poslovanja. Naši zastupnici širom sveta već imaju sopstveno snabdevanje obnovljivom energijom.

Volvo Cars koristi blockchain tehnologiju kako bi povećao transparentnost i praćenje lanca snabdevanja kobaltom.
Volvo Cars koristi blockchain tehnologiju kako bi povećao transparentnost i praćenje lanca snabdevanja kobaltom.

Odgovorno snabdevanje kobaltom

Kobalt je vitalna komponenta u proizvodnji baterija za električne automobile. U nekim slučajevima, vađenje kobalta može imati uticaj na ljudska prava.

Koristimo blockchain tehnologiju kako bismo povećali transparentnost i praćenje našeg lanca snabdevanja kobaltom, osiguravajući da se informacije o poreklu materijala ne mogu promeniti neopaženo. Koristimo nekoliko drugih procesa, zajedno sa našim dobavljačima, uključujući inspekciju mesta rudnika i GPS praćenje kako bismo osigurali da kobalt u našim baterijama bude siguran.

Vizija budućnosti

C40 Recharge je naš prvi Volvo koji je lansiran samo kao električni model, dizajniran da smanji uticaj na životnu sredinu. Unutrašnjost bez kože predstavlja novu interpretaciju luksuza, dok naši uverljivi sigurnosni sistemi ostaju vitalni kao i uvek.
Saznajte više o C40 Recharge
Fjord plavi Volvo V317 parkiran u tamnoplavoj sobi.

Dizajniran sa svrhom

Otkrijte XC40 Recharge - naš potpuno električni kompaktni SUV dizajniran za moderan urbani život.
Srebrni električni SUV Volvo XC40 Recharge puni se u ružičastom okruženju.
Održivi materijali

Povećavanje upotrebe održivih materijala samo je jedan od načina na koji XC40 Recharge pomaže da se smanji njegov uticaj na životnu sredinu.

Bez kompromisa

Dvostruki električni motori znače da nema emisije štetnih gasova, održavajući Vaš pogon čistim.

Prostor za život

Prostrana unutrašnjost XC40 Recharge može udobno da smesti Vas, Vaš život i onoga sa kim ga odlučite podeliti.

Prikazane karakteristike možda nisu standardne ili dostupne za sve stilove i opcije motora.