12:30 AM | January 26 2016

Novi S90 utire put za autonomnu budućnost

Volvo S90 je nova, inovativna poslovna limuzina u okviru našeg brenda. Posjeduje polu-autonomne funkcije koje pokazuju kako Volvo razvija tehnologiju koja će omogućiti postojanje samovozećih automobila. Mreža sofisticiranih senzora i računara koje S90 koristi su osnova potpuno autonomnog automobila budućnosti. Uz njihovu pomoć automobil osmatra svoju okolinu do najsitnijih detalja i reaguje na potencijalne opasnosti.

Polu-autonomna funkcionalna rješenja - osnovni elementi za budućnost samovozećih automobila

Standardna Bezbijednost u gradu tehnologija detektira druga vozila, pješake i bicikliste na putu, danju ili noću, upozorava vozača i po potrebi koči da bi izbjegla ili ublažila sudar. Novina u S90 je funkcija, prva te vrste na svijetu, koja detektira velike životinje kao na primer losove i jelene.

S90 paves the way

Sprečavanje silaska sa puta je još jedna standardna funkcija S90 koja je prva svoje vrste u svijetu. Ovo inovativno rješenje koristi kamere i senzore na S90 da detektira ivicu puta. Ako automobil počne da silazi sa puta, funkcija blago preusmjerava kretanje i navodi automobil nazad na put. U ekstremnim slučajevima, aktivira kočnice kako bi izbjegla ili ublažila situacije, a vozač može da preuzme komandu nad vozilom u bilo kom trenutku.

S90 posjeduje drugu generaciju tehnologije Pilot Assist. Polu-autonomna funkcija - koja je uvedena u novom XC90 - radi zajedno sa Aktivnim tempomatom kako bi putovanje učinili bezbjednijim i opuštenijim. Funkcija automatski koči i ubrzava da bi održavala bezbijednu udaljenost od automobila ispred, a blagim pokretima volana održava automobil unutar trake. Kod modela S90, Pilot Assist radi pri brzinama do 130 km/h (u poređenju sa 50 km/h na SC90) i više ne mora da ima automobil ispred sebe, što funkciju čini upotrebljivom na više različitih puteva i situacija.

Polu-autonomna i autonomna tehnologija

Napredak koji je ostvaren sa polu-autonomnom tehnologijom za S90 pokazuju put kojim se Volvo Cars kreće u razvoju IntelliSafe Autopilot tehnologije fokusirajući se na potrebe kupaca i postepeno nadograđujući postojeća funkcionalna rješenja. To je samo još jedan korak ka potpuno autonomnim automobilima koji su projektirani da se savršeno uklope sa načinom života i vožnjom ljudi.

Više informacija o razlikama između polu-autonomne i autonomne tehnologije ovdje

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva