12:30 AM | January 19 2016

Zašto bi samovozeći automobili mogli da transformiraju gradove

Volvo Cars sarađuje sa Gradom Geteborgom na novom projektu koji istražuje potencijal samovozećih automobila da učine gradove boljim mjestima za život. Projekat pod nazivom "Samoparkirajuća vozila - pitanje dostupnosti parkinga u održivom gradskom okruženju" će se baviti time kako samovozeći automobili imaju mogućnost da radikalno promijene način na koji se gradovi razvijaju.
Samovozeći automobili će moći da vas ostave gdje poželite, a zatim se sami parkiraju na nekom drugom mjestu, što znači da će biti potrebno manje parkinga uz poslovne i prodajne oblasti. To znači da bi se prostori koji se sada koriste za parking mogli koristiti za nešto drugo. Autonomni automobili koji mogu sami da se parkiraju bi uštedjeli prostor tako što bi se parkirali bliže jedan drugom nego automobili koje voze ljudi.

Trenutno je u toku pilot istraživanje prvog parkinga za automobile koji će koristiti i manuelno vožena i autonomna vozila. Cilj je da se sazna kako projektirati parking prostor koji odgovara potrebama samovozećih automobila. Na jesen 2016. godine u Geteborgu će biti održana demonstracija Volvo automobila koji može samostalno da se parkira. Marcus Rothoff, direktor programa autonomne vožnje u Volvo Cars, izjavio je: "Autonomna vozila doprinose boljoj upotrebi gradskog prostora, jer im je potrebno manje prostora. Istovremeno, ona doprinose bezbijednosti na putu bez većih promjena infrastrukture."
 

Maria Stenström, glavni izvršni direktor parking servisa, Grad Geteborg, izjavila je : "Veoma smo uzbuđena zbog učešća u projektu, koji nam omogućuje da zadovoljimo buduće potrebe i izazove koji se tiču izgradnje učinkovitih i održivih parking objekata, a što za rezultat ima promoviranje novog i održivog ponašanja u putovanju."
 

Projekat pokazuje da se Volvo bavi načinom na koji će samovozeći automobili unaprijediti živote pojedinaca i doprinijeti društvu, a ne tehnologijom kao takvom. Projekat će biti dio Drive Me programa, u okviru kog će od 2017. godine 100 stvarnih kupaca koristiti Volvo samovozeće automobile na javnim putevim u Geteborgu i okolini. Drive Me partneri su Grad Geteborg, švedska agencija za saobraćaj i Lindholmen naučni centar.

Grad Geteborg i Volvo Cars su napravili video pod nazivom "Grad budućnosti", koji prikazuje automobil sa samovozećim automobilima, čije su ulice bezbjednije, manje bučne i u kom ima više mjesta za život."

Pogledaj video

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva