Безбедност

Безбедноста во реалниот свет е нашиот фокус

Ние го градиме нашето знаење за безбедност преку децении на водечки истражувања во индустријата во сценарија од реалниот свет. Од 1970-тите, анализиравме над 50.000 автомобили од несреќи во реалниот свет во кои учествуваа над 80.000 патници.

Во фабриката за тестирање на Volvo Cars

Иницијатива E.V.A. – Еднакви возила за сите

Volvo Cars развива автомобили за да бидат подеднакво безбедни за сите, без разлика на пол, возраст, висина, форма или тежина. Од 2019 година, го споделуваме нашето истражување за безбедноста во реалниот свет за сите да можат да ги преземат.

Д-р Лота Џејкобсон, виш технички лидер во Центарот за безбедност на Volvo Cars.

Приказ одгоре на тест за судир.

Резултат на повеќе од 50 години истражување

Во 1970 година беше формиран Тимот за истражување сообраќајни несреќи на Volvo за да ја создаде оваа обемна банка на знаења за наодите од истражувањето. Ова ја формираше основата за многу од нашите безбедносни иновации што може да се најдат во автомобилите денес.

Иновативни карактеристики што прават разлика

Дигитална скица на автомобилска шасија
Систем за заштита од странични влијанија (SIPS)

SIPS (Систем за заштита од страничен удар) и страничното воздушно перниче на Volvo интелигентно ја подобруваат безбедноста, потенцијално намалувајќи ги тешките повреди на градниот кош за над 50 проценти за сите патници.

Дигитална скица на автомобилска шасија
Заштита на секоја глава

SIPS, заедно со завесното воздушно перниче кое брзо се надувува, го намалува ризикот од повреда на главата за 75 проценти при странични судири. Се надувува за 0,04 секунди, пионерска засилена заштита за патниците на предните и задните седишта.

Дигитален преглед на автомобилско седиште
Нашите седишта помагаат да се заштитите од повреди од удар на камшик

Традиционално, жените се соочуваат со поголем ризик од удар со камшик поради анатомијата и разликите во силата. Кај седиштата на Volvo, нашиот систем WHIPS го негира ова, користејќи робусни потпирачи за глава и паметен дизајн на седиштата за да се изедначат ризиците од удар со камшик за двата пола.

Две жени во автомобил уживаат во возењето

Најефективниот спасувач во сообраќајот

Откако го воведовме безбедносниот појас пред повеќе од 60 години, тој спаси повеќе од еден милион животи. При сите типови судири, тој нуди одлична заштита за патниците без разлика на големината, полот или обликот на телото.

Фабрика за тестирање на Volvo Cars.

Го споделуваме нашето истражување со светот

Веруваме дека секој има право да биде безбеден. Од 2019 година, преку иницијативата EVA, го споделуваме нашето безбедносно истражување во несреќи во реалниот свет од пред повеќе од 50 години.

E.V.A. – Еднакви возила за сите

Често поставувани прашања

Зошто Volvo Cars користи податоци од реалниот свет?

Нашиот развој на безбедноста се заснова на знаење од податоци од реалниот свет, бидејќи имаме за цел да ги направиме автомобилите безбедни за сите и да помогнеме во заштитата на луѓето во сообраќајни ситуации во реалниот свет, што е надвор од едноставното решавање и исполнување на стандардизирани тестови за судир за сертификација и оценки.

Како Volvo Cars развива безбедни автомобили врз основа на податоци од реалниот свет?

Податоците за повеќе од 50.000 автомобили во несреќи во реалниот свет со над 80.000 патници се собрани и вклучени во нашата статистичка база на податоци, обезбедувајќи информации за тоа зошто се случила несреќата и како биле предизвикани повреди. Потоа ги применуваме наодите за развој на нови автомобили на Volvo за подобро да ги заштитиме луѓето од повреди. Како што собиравме податоци на ист начин многу години, можеме да го мапираме нашиот напредок и да ја подобриме стапката на успех со текот на годините.

Колку долго Volvo Cars тестира со женски кукли за тест за судар?

Тестиравме со женска кукла за тестирање на судир од 1995 година, почнувајќи со единствената достапна женска кукла со фронтален удар со мала големина, HIII 5-ти перцентил. Во 2001 година вклучивме кукла од страничен удар со мала големина, SID2s. Како прва женска кукла за тест за судир во светот, со средна големина, развивме виртуелен модел на бремена жена во раните 2000-ти. Десет години подоцна го проширивме семејството на кукла за тестирање на судир со виртуелна женска кукла за тест за судир со средна големина за проценка на ударот со удари во задниот дел, како единствен производител на автомобили во ко-развојот на EvaRID.

Како ја обезбедувате приватноста на луѓето вклучени во несреќите?

Ние го споделуваме знаењето што го стекнавме од падовите, а не од базата на податоци, што значи дека нема да бидат вклучени никакви препознатливи информации за вклучените луѓе, ниту пак е можно да се следат. Volvo Cars ги користи податоците за безбедносно истражување што е легитимен интерес според законите за приватност вкл. GPDR.

Што значи E.V.A? За што е иницијативата?

E.V.A значи еднакви возила за сите. Volvo го споделува нашето знаење добиено од истражувањето на несреќите во реалниот свет од пред повеќе од една деценија и ја повикува индустријата да ги направи автомобилите подеднакво безбедни за сите без разлика на пол, возраст, висина, форма или тежина.

Од кое знаење е составена иницијативата E.V.A.?

Знаењето до кое можете да пристапите и преземете преку овој проект е збирка од повеќе од 150 истражувачки трудови. Тоа претставува збирка од дел од истражувањата што стојат зад развојот на безбедносните иновации во Volvo Cars уште од 1950-тите.

Што е достапно во дигиталната библиотека?

Над 160 истражувачки трудови за заштита на патниците се поставени на овој центар досега. Континуирано се проширува со повеќе трудови од оваа област и други. Библиотеката вклучува истражувачки трудови за сите видови повреди (на пр повреди од удар со камшик, повреди на главата, градниот кош и 'рбетот и повреди на горните и долните екстремитети) во сите видови на ситуации на судар. Библиотеката вклучува и истражувачки трудови за безбедноста на децата. Во иднина, тој ќе биде проширен за да вклучи повеќе од истражувањата на Volvo.

Безбедносните карактеристики на Volvo Cars ги надополнуваат практиките на безбедно возење и немаат за цел да овозможат или поттикнат расеано, агресивно или на друг начин небезбедно или незаконско управување. Сепак, возачот е одговорен за безбедно работење на возилото во секое време. Опишаните функции може да се изборни, а достапноста може да варира од една до друга земја.