Здраво ;)

Запознајте го новиот целосно електричен SUV

Не грижи се, тука сум

Технологија за безбеден простор поддржана од LiDAR

Панорамски покрив на Volvo EX90 прикажан одгореПанорамски покрив на Volvo EX90 прикажан одгоре

Имам и време и место

Седум седишта, голем багажник и подготвен за сите авантури

Заедно да достигнеме длабока старост и мудрост

Со надградби преку воздух што ќе ги направат работите уште подобри

Предните LED-светла на Volvo EX90 се дизајнирани како чеканот на Тор
Полнење на целосно електричен SUV Volvo EX90
Надворешен дизајн на Volvo EX90 со панорамски покрив и LiDAR
Препознатлив дизајн на целосно електричниот SUV Volvo EX90
Volvo EX90 целосно електричен SUV
Volvo EX90 целосно електричен SUV
Панорамски покрив на врвниот целосно електричен SUV Volvo EX90
Препознатлив дизајн на целосно електричниот SUV Volvo EX90
Голем простор за складирање во Volvo EX90
Дополнителен простор за складирање во предниот багажник на целосно електричниот SUV Volvo EX90
Скандинавски дизајн на внатрешноста на целосно електричниот SUV Volvo EX90
Ексклузивен тапацир од мешавина на волна во Volvo EX90.
Складирање на чантата во врвниот целосно електричен SUV Volvo EX90

Мазен и моќен,
за секое возење да биде незаборавно

Досег на електричен погон
До

600km

Време на полнење
(брзо полнење 10-80%)

30мин.

Моќност

408hp

Забрзување
(0-100 км/ч)

5.9s

Бројките се прелиминарни и произлегуваат од проценките и пресметките на Volvo Cars за Volvo EX90 и овие резултати не се загарантирани. Досегот на возење и потрошувачката на енергија во реални услови варираат во зависност од стилот на возење и другите надворешни фактори. Времето на полнење може да варира и зависи од факторите, како што се надворешната температура, моменталната температура на батеријата, опремата за полнење, состојбата на батеријата и состојбата на автомобилот. Сертификатот за возилото сѐ уште не е издаден.

Краток преглед на Volvo EX90

седум седишта

Нашиот нов SUV Volvo EX90 е опремен со седум удобни и погодни седишта за возрасни.

100% електричен SUV

Погонот на сите тркала и возењето со еден педал го прават секое возење возбудливо и релаксирачко во исто време.

Висококвалитетен звук

Прилагодениот Volvo EX90 од Bowers & Wilkins нуди извонредно искуство со 3Д опкружувачки звук.

Нови безбедносни карактеристики

Со LiDAR и внатрешното откривање патници, Volvo EX90 го постигнува највисокото ниво на стандардите за безбедност на Volvo.

Избор на бои

Volvo EX90 во деним сина боја од надвор одзадиVolvo EX90 во песочна дина боја од надвор одзадиVolvo EX90 во кристално бела боја од надвор одзадиVolvo EX90 во оникс црна боја од надвор одзадиVolvo EX90 во платинум сива боја од надвор одзадиVolvo EX90 во сребрена зора боја од надвор одзадиVolvo EX90 во парно сива боја од надвор одзади
Volvo EX90 во деним сина боја од надвор одзадиVolvo EX90 во песочна дина боја од надвор одзадиVolvo EX90 во кристално бела боја од надвор одзадиVolvo EX90 во оникс црна боја од надвор одзадиVolvo EX90 во платинум сива боја од надвор одзадиVolvo EX90 во сребрена зора боја од надвор одзадиVolvo EX90 во парно сива боја од надвор одзади

Деним сина

Редефинирање на безбедноста

Луѓе сме, правиме грешки. Па ако некогаш нешто ви го одвлече вниманието, тука сме за да останете безбедни. Со нашата визија да нема судири на патиштата и со новиот Volvo EX90 почнуваме нова ера на безбедноста.

Систем за разбирање на возачот на Volvo EX90

Систем за разбирање на возачот

Два внатрешни сензори и капацитивниот волан му даваат податоци за возачот на алгоритмот, кој комуницира со надворешните сензори на автомобилот. Системот за разбирање на возачот може да каже дали сте расеани или поспани и кога автомобилот можеби ќе треба да интервенира и да помогне.

Откривање патници во Volvo EX90

Откривање патници

Новиот систем за откривање патници е дизајниран да помогне да се спречи некој ненамерно да биде оставен во потенцијално опасна ситуација. Автомобилот ќе ве предупреди ако се чини дека случајно сте заклучиле заспано дете или куче што дреме во автомобилот, додека системот за климатизација на автомобилот потенцијално може да помогне да се намали ризикот од хипотермија и топлотен удар.

Возење право на раскрсници со Volvo EX90

Возење право на раскрсници

За дополнително да му помогне на возачот на раскрсници, Volvo EX90, не само што ќе реагира на возилата што доаѓаат од спротивната страна при вртење налево, туку возачот ќе го известува и за потенцијалните опасности што доаѓаат отстрана кога се вози право на раскрсница. Доколку е потребно, автомобилот автоматски ќе сопре.

Технологија за безбеден простор

LiDAR и технологија за безбеден простор

Напредниот стандарден сет на надворешни сензори со радари, камери и ултразвучни сензори е дополнет во Volvo EX90 со LiDAR, кој континуирано ја скенира околината пред возилото и овозможува точна и многу прецизна проценка на обликот и големината на предметите во тридимензионалното разбирање на опкружувањето. Преку комбинација на разбирање на надворешната околина со разбирање на состојбата на возачот, може да идентификуваме кога на возачот му е потребна дополнителна поддршка и да спроведеме противмерки за зачувување на безбедноста.

Pilot Assist – подобрена помош за возачот

Подобрената помош за возачот на Volvo EX90 ќе го направи вашето патување помазно и порелаксирано. Автомобилот може да помогне во следењето на сообраќајот и ознаките на лентите и да ви помогне со прилагодување на брзината и растојанијата врз основа на моменталните услови на возење. Може да обезбеди контрола на брзината при остри свиоци и поддршка во управувањето при менувањето ленти. Доколку автомобилот открие некаков знак дека возачот не реагира, може целосно да го сопре автомобилот и да застане во лентата.

Лесно управување со инфо-забавниот систем

Новиот централен компјутер Volvo EX90 го прави користењето на инфо-забавниот систем побрзо и поудобно од кога било досега. Со својот интуитивен и приспособлив интерфејс, вашите поставки ќе бидат зачувани и лесно достапни со еден допир на сосема новата контекстуална лента.

Volvo EX90 инфо-забавен систем со 14,5-инчен екран на допир без рамка
Голем 14,5-инчен екран на допир без рамка за паметниот инфо-забавен систем на Volvo EX90
8-инчниот DIM монитор за информации за возачот во Volvo EX90, е поставен на управувачкиот столб.
Осветлен декор во внатрешноста на Volvo EX90
Новиот и лесно достапен инфо-забавен систем со вграден Google на Volvo EX90
Внатрешноста на Volvo EX90 со вградени звучници од Bowers & Wilkins во потпирачите за глава

Услугите на Google се овозможени преку пакетот Дигитални услуги, кој е вклучен четири години. По истекот на овој период, ќе важат нови услови и цени доколку изберете да го обновите.

Volvo EX90 прикажан однапред

Пријавете се на најновите вести за Volvo EX90

Сакате да дознаете повеќе за Volvo EX90?

Не, сѐ уште. Ве молиме пријавете се за најновите вести и ќе ве известиме кога Volvo EX90 ќе биде достапен за онлајн-нарачка во вашиот регион.

Да.

Досегот зависи од различни фактори, како што се стилот на возење и надворешната температура, временските услови, ветерот, топографијата и патиштата. Други фактори што влијаат врз досегот го вклучуваат количеството електрична енергија што ја користите за функциите на автомобилот, како што се греењето и ладењето на автомобилот. Еден начин да се подобри досегот е претходно да се подготви автомобилот додека се полни, така што веќе е удобно топло кога ќе почнете да возите.

Трошоците за електрична енергија варираат во зависност од локалните услови, но може да бидат пониски во споредба со бензинот или дизелот. Намалениот трошок за гориво е, исто така, една од неколкуте причини да се префрлите на електричен автомобил. За дополнително намалување на трошоците, може да го поставите Volvo EX90 да се полни во периодите на евтина струја, што е честопати навечер.

Најбрзото полнење ќе го најдете на DC станиците за брзо полнење долж маршрутата. За најбрзо можно полнење ви препорачуваме да го ограничите нивото за полнење на автомобилот на 80 проценти. Тоа помага времето на полнење да биде пократко затоа што последните 20 проценти од полнењето траат најдолго. Така, полнењето на батеријата од 10 до 80 проценти со брз DC полнач од 250 kW може да потрае помалку од 30 минути.

* Но, ако е неопходно да стигнете до вашата дестинација или до следната станица за полнење, може да изберете да ја наполните батеријата до 100 проценти, користејќи ги поставките на централниот екран на возилото.

* Времето на полнење може да варира и зависи од факторите, како што се надворешната температура, моменталната температура на батеријата, опремата за полнење, состојбата на батеријата и состојбата на автомобилот.

Да. Наместо кожа го развивме нашиот материјал Nordico, кој е составен од рециклирани шишиња од полиетилен терефталат (ПЕТ), биолошки материјали од шведските и финските шуми и текстил од рециклирани тапи за вино. Nordico има 70% понизок јаглероден отпечаток од нашиот тековен кожен ентериер. До 2030 година, сите нови целосно електрични автомобили на Volvo ќе бидат без кожа.

Во земјите каде што Google Maps вклучува станици за полнење, ќе најдете јавни станици за полнење на мапата или преку апликацијата за паметни телефони.

Да.

Да.*

* Услугите на Google се овозможени преку пакетот Дигитални услуги, кој е вклучен четири години. По истекот на овој период, ќе важат нови услови и цени доколку изберете да го обновите.

Volvo Cars се посветени на целосно следење на процесот. Сакаме нашите клиенти да бидат сигурни дека возат Volvo во кое суровините за батеријата се набавени одговорно. Воведувањето на блокчејн технологија значително го зголемува следењето на процесот во нашиот синџир на снабдување со кобалт. Блокчејнот во комбинација со инспекциите на рудници, GPS следењето, скенирањето при влез и излез, проверените даватели на логистички услуги, технологијата за препознавање лица, проверките на идентитет и временското следење овозможуваат следење на материјалот од рудникот до фабриката за автомобили.

Тесно соработуваме со набавувачите за да обезбедиме одржливост на нашите производи и услуги. Посветени сме на одговорното снабдување со минерали и метали и целосно ги поддржуваме Насоките на ОЕЦД за одговорни синџири на снабдување со минерали од областите погодени од конфликти и со висок ризик.

При оценувањето и изборот на набавувачи, одржливите перформанси се клучни за нас. Ги следиме перформансите на постоечките набавувачи и вршиме проверки со ревизии од трети страни. Исто така, бараме од нашите набавувачи на батерии да ги минимизираат емисиите на јаглерод за време на производството, вклучително и со користењето обновлива енергија. Сите наши набавувачи мора да се согласат со Кодексот на однесување за деловните партнери на Volvo Cars, кој вклучува проценка на човековите права и законите за работни односи.

Безбедноста е во нашата ДНК. Во согласност со нашата долгорочна безбедносна визија, сакаме да постигнеме нула судири на патиштата со новиот автомобил на Volvo. Овој избор е доказ за нашата непоколеблива посветеност постојано да ја подобруваме безбедноста. Со LiDAR и суперкомпјутерот воден од вештачка интелигенција, кои се стандардно вградени во Volvo EX90, и заедно со моќниот сет надворешни и внатрешни сензори, Volvo EX90 ќе го постигне највисокото ниво на стандардите за безбедност кај Volvo автомобил.

Опишани се идните технологии и карактеристики, а перформансите може да се разликуваат. Некои карактеристики може да не бидат достапни на сите пазари и нема да бидат стандардни на сите пазари или за сите модели. ⏎⏎Google, Google Play и Google Maps се заштитени трговски марки на Google LLC.