Електрични автомобили Volvo

Сѐ што сакате во врска со возењето. Нула издувни емисии.

Целосно електрично дизајниран. Подготвен за иднината на возењето

Подобрено електрично возење

Погледнавме зад хоризонтот за да создадеме спектар на автомобили што ја подобруваат електрификацијата. Наместо едноставно да се приспособуваме на претходните достигнувања, ние дизајниравме и конструиравме електрични автомобили што испорачуваат нов начин за уживање во животот на пат.

Уникатни електрични екстериери

Екстериерите на електричните автомобили Volvo го носат нашиот препознатлив скандинавски дизајн во неверојатна нова насока. Екстериерите се смели и современи со штитници со елегантна боја и аеродинамично оптимизирани тркала и ретровизори со облик на крило за подобрена ефикасност.

Обновливи и рециклирани материјали

За тапацирите и декорациите во ентериерите на нашиот електричен автомобил се употребени обновливи и рециклирани материјали на елегантни нови начини. Трансформирани во првокласни материјали, тие ја подобруваат минималистичката архитектура во ентериерот на нашите луксузни кабини.

Одете подалеку со само едно полнење

Нашите погони од следната генерација и вградените брзи полначи се конструирани да испорачаат поголем досег со едно полнење и да го направат секое полнење поефикасно.

Никогаш не пропуштајте можност за полнење

Добивајте автоматски потсетници за полнење додека сте на пат кога вашата батерија ќе стигне на 20 проценти. Исто така можете да добивате потсетници кога не се приклучувате на зачуваните локации за полнење преку Volvo Cars App.

Оптимизирајте го секое полнење

Изберете станица за полнење и вашиот автомобил ќе ја загрева или лади батеријата на оптималната температура за брзо полнење. Вие не морате да правите ништо. Претходната подготовка на батеријата е автоматска кога вашиот автомобил има полнење од 20 проценти или повеќе.

Конструиран за електрично возење со поголема самодоверба.

Приказ од птичја перспектива на задната лева страна на целосно електричен Volvo EX30 приклучен за полнење.

Лесно интегрирајте го полнењето во вашата секојдневна рутина со малку помош од вашиот целосно електричен автомобил Volvo.

Иновативни батерии. Најсовременото во полето на енергијата.

Напредна безбедност на батеријата

Нашата посветеност кон безбедноста се протега на батериите за електрични автомобили. Затоа развиваме и произведуваме батерии и системи што се користат во нашиот спектар на целосно електрични автомобили. Користејќи системи за управување со батериите, ние исто така следиме и регулираме како функционираат батериите при нормалното работење.

Производство и рециклирање на батеријата

Батериите се компонентата што создава најмногу јаглеродни емисии во нашите електрични автомобили. Со управување на целиот синџир на производство до крајната употреба и рециклирањето, помагаме да се осигури производството на батериите да биде колку е можно поциркуларно и да се избегне батериите да завршуваат на депонија на крајот на нивната употреба.

8-годишна гаранција за батеријата

Новите електрични автомобили Volvo имаат продолжена гаранција на батеријата што важи осум години или 160.000 km (или што и да настане прво). За време на гаранцискиот период, гарантираме 70 проценти здрава состојба, индикатор за капацитетот за складирање енергија на батеријата. Тоа значи дека е гарантирано високо ниво на перформанси.

Илустриран рендер на сензорската технологија на Volvo Cars која открива пешак на пешачки премин.

Напредни безбедносни функции

Возете со мирна глава знаејќи дека вашиот електричен автомобил е опремен со напредни иновации дизајнирани вие и вашите сакани да бидат безбедни додека сте на пат.

Близок кадар на екран на паметен телефон што го прикажува статусот за полнење на автомобилот на возач на Volvo како што се појавува во Volvo Cars app.

Полнењето нека има помалку непознати работи

Имајте помалку нервози околу полнењето со Volvo Cars app. Едноставните екрани и контроли ви помагаат да најдете јавни полначи, да ја проверувате состојбата на полнењето, да закажувате полнење и друго. Дознајте повеќе функции на апликацијата за штедење време.

Што сакате да знаете за целосно електричните автомобили Volvo?

Како функционираат електричните автомобили?

Електричните автомобили функционираат со користење батерија за да се складира електричната енергија што напојува електричен мотор. Овој мотор ја претвора енергијата за да ги придвижува тркалата на автомобилот. Електричните автомобили не зависат од горењето гориво за создавање енергија. Наместо тоа, тие ја собираат и складираат енергијата преку полнење и регенеративно сопирање.

Како можам да го полнам мојот електричен автомобил дома?

Препорачуваме ѕидно сандаче на Volvo Cars. Тоа испорачува побрзо, поефикасно полнење отколку обичниот ѕиден приклучок.

Ѕидните сандачиња имаат вграден држач за кабел и 5-метарски кабел за полнење со приклучок од тип 2 (IEC 62196), што ги прави компатибилни со целосно електричните автомобили Volvo.

Монтирајте го вашиот ѕиден приклучок во затворен или на отворен простор. Тој е отпорен на вода и можете да купите статив за да го монтирате ѕидниот приклучок таму каде што не е достапна ѕидна површина.

Поврзете се со ѕидниот приклучок преку Wi-Fi за да ја видите состојбата на полнењето, да закажете полнење и друго користејќи го вашиот паметен телефон, компјутер или таблет.

Динамичното LED осветлување на предниот дел од ѕидниот приклучок користи различни бои за да ви помогне лесно и практично да ја проверувате состојбата на полнењето.

Дознајте повеќе за полнењето во домашни услови.

Колку долго трае полнењето дома?

Времињата на полнење зависат од неколку фактори, вклучувајќи ги опремата за полнење што ја користите, првичното ниво за полнење на батеријата, како и полнењето што го посакувате.

Препорачуваме да ја чувате батеријата наполнета над 20 проценти и да полните само до 90 проценти. Ова може да помогне да се намалат времињата на полнење (0 до 10 проценти и 90 до 100 проценти траат најдолго) и помагаат да се заштити состојбата на батеријата.

Уживајте во брзо, ефикасно полнење дома со ѕидно сандаче на Volvo Cars. Монтирајте го вашето во затворен или на отворен простор и користете ја Volvo Cars app за да закажете полнење на евтина струја, кога тарифите може да бидат помали.

Колку чини да се наполни целосно електричен автомобил дома?

Трошоците за полнење електрични автомобили варираат во зависност од тоа каде живеете и кога полните. Сепак, возењето целосно електричен автомобил може да испорача значителна заштеда затоа што електричното возење обично чини помалку отколку возењето на бензин или дизел.

Дополнително намалете ги трошоците при возењето со закажување полнење во домашни услови кога тарифите за струја се пониски.

На некои пазари, возачите на Volvo можат да имаат придобивки од ексклузивните попусти на јавните станици за полнење. Дознајте повеќе за полнењето на вашиот автомобил Volvo.

Дали има попусти за полнење на јавни места за возачите на Volvo?

На многу пазари, возачите на автомобил Volvo уживаат во попусти при полнење на јавни места во нашите партнерски мрежи. Дознајте повеќе за полнењето на јавни места со попуст.

Дали Volvo Cars има сопствени станици за полнење?

Некои малопродажници на Volvo Car сега имаат станици за брзо полнење. Уживајте во намалените тарифи за полнење кога ќе изберете станица за полнење на Volvo.

Како автомобилот ми помага да ја најдам најблиската станица за полнење?

Користете ја централната конзола на Volvo Cars app за да пребарате на Google Maps станици за полнење во близина. Филтрирај според достапност, брзина на полначот, мрежа за полнење и цена. Кога сте избрале некое одредиште, ќе добиете етапна навигација.

Во некои модели на автомобили ќе го видите очекуваното ниво на полнење при пристигнувањето, а батеријата на вашиот автомобил автоматски ќе се приспособи однапред. Ова обезбедува батеријата да биде на оптимална температура за ефикасно полнење.

Достапно таму каде што се достапни Google Services.

Кој електричен автомобил Volvo го има најголемиот досег?

EX90, нашиот целосно електричен теренец со 7 седишта го има најголемиот електричен досег од максимални 600 km.*

*Овие бројки се прелиминарни и произлегуваат од процените и пресметките извршени од Volvo Cars за Volvo EX90 и овие резултати не се загарантирани. Досегот на возење и потрошувачката на енергија во реални услови варираат во зависност од стилот на возење и другите надворешни фактори. Времето на полнење може да варира и зависи од факторите, како што се надворешната температура, моменталната температура на батеријата, опремата за полнење, состојбата на батеријата и состојбата на автомобилот. Сертификатот за возилото сѐ уште не е издаден.

Дали има гаранција за целосно електричните автомобилски батерии на Volvo?

Кога ќе купите нов целосно електричен автомобил Volvo, вашата батерија е покриена со гаранција од осум години или 160.000 km, што и да настане прво, каде што автомобилот и батериите се одржуваат и со нив се ракува согласно препораките на Volvo Cars.

Може ли батеријата да се замени?

Батеријата и модулите на батеријата може да се заменат како и кој било друг технички дел на автомобилот.

Како влијае батеријата врз безбедноста при судир?

Батеријата додава околу 500 кг на тежината на нашите целосно електрични автомобили. Ова менува како некој судир влијае врз патниците во автомобилот и врз другите вмешани возила. Батериите исто така мора да бидат заштитени за да се избегнат штетни протекувања по судир. Користејќи цел спектар иновативни решенија за безбедноста, инженерите во Volvo Cars дизајнираа целосно електрични автомобили што се справуваат со овие предизвици.

Колку одржување и сервисирање се потребни за целосно електричен автомобил Volvo?

Електричните мотори во нашите целосно електрични автомобили се трајно запечатени. Тие се без подвижни делови или течности за полнење, па нема потреба од нивно одржување. Тоа значи дека во споредба со автомобил со мотор на внатрешно согорување, на целосно електричните автомобили Volvo им треба многу помалку одржување.

Дали животниот циклус на јаглеродниот отпечаток на целосно електричен автомобил Volvo е помал од соодветниот на возило со мотор на внатрешно согорување?

Во текот на просечен животен век на некое возило, јаглеродниот отпечаток на целосно електрично возило (BEV) е помал отколку тој кај традиционално возило со мотор на внатрешно согорување (ICE). Сепак, растојанието што треба да се вози за BEV да испушта помалку јаглеродни емисии отколку ICE возило во голема мера зависи од тоа како се создава струјата што го напојува возилото.

Ако го наполните вашиот BEV со електрична енергија од обновливи извори, ќе треба да возите помалку за да се достигне таа точка, во споредба со тоа ако користите електрична енергија создадена од фосилни горива. Ве поттикнуваме да го напојувате вашето електрично возило со струја од обновливи извори.

Посветени сме на целосна транспарентност во однос на целосното јаглеродно влијание на нашите електрични возила. Достапна е анализа на животниот циклус (LCA) за дел од нашите целосно електрични автомобили. Прегледајте ја страницата за опис на производот за целосно електричниот автомобил Volvo за којшто сте заинтересирани да дознаете повеќе.

Како можам да знам дали батеријата на автомобилот била произведена на еколошки и општествено одговорен начин?

Volvo Cars одржува силен фокус на синџирот за достава на суровини за батериите за да се овозможи одговорно добавување материјали. Во 2019 година употребивме blockchain за да овозможиме следење од рудникот до автомобилот за кобалтот што се користи во нашите батерии. Оттогаш, опсегот се зголеми за да се вклучат никелот, литиумот, како и следење на јаглеродните емисии.

Исто така имаме програма за ревизија што ги покрива доставувачите во синџирот за достава на батериите. Ревизиите се спроведуваат во согласност со насоките на ОЕЦД за разумни чекори за одговорни синџири на достава на минерали од областите во кои има конфликт и висок ризик, како и во согласност со стандардот за критични барања за одговорно експлоатирање минерални ресурси на IRMA или еквивалентни шеми за рудници.

Перформансите на одржливоста се клучна работа што ја земаме предвид при проценување и избирање на нашите добавувачи. Постојано ги следиме перформансите на нашите постоечки добавувачи и работиме со нив за подобрување на перформансите околу одржливоста на нашите производи и услуги.

Прочитајте повеќе во Кодексот на однесување за деловните партнери на Volvo Car Group и во Годишниот извештај и во извештајот за одржливост на Volvo Car Group (страници 172 до 17).

Volvo XC60 паркиран во густа, индустриска средина во пурпурно и розово светло на живописното изгрејсонце.

Алтернативната маршрута  

Изберете plug-in хибрид за да имате електричен автомобил со мотор на внатрешно согорување како резервна варијанта кога ќе ви биде потребно.