Вашиот живот во хармонија со полнењето на вашиот електричен автомобил

Дома, на работа, во теретана или во вашиот омилен супермаркет. Подгответе се да направите револуција во начинот на којшто возите и поседувате автомобил. Со значителните напредоци во електричната технологија за полнење, префрлањето од автомобили на бензински погон на електрични автомобили никогаш не било полесно.

Направете рутина за полнење на електричен автомобил

Лесно е да направите рутини за полнење што ги одразуваат вашиот животен стил и околностите, без оглед на тоа каде ве води денот или ноќта и како вие живеете. Дома, најголем дел од луѓето ги приклучуваат своите автомобили навечер кога има помала потрошувачка на струја за да ги искористат пониските тарифи за струја и се будат со целосно наполнета батерија секое утро. А со Volvo Cars app, лесно ќе наоѓате точки за полнење во ваша близина ако треба да ја наполните батеријата за време на денот.

Трошоци за полнење електричен автомобил Volvo дома

Трошокот за полнење електричен автомобил за многумина е попаметен долгорочен избор отколку алтернативните горива како што се бензинот и дизелот.

Проценети трошоци за полнење*
$0/месечно
Годишна километража

0km

Трошок за струја за домаќинството

0,00EUR/kwh

Слика од жена како полни Volvo XC40Закажете полнење за да зачувате

Нашата алатка може да ви помогне да ги пресметате приближните трошоци за полнење за електричен автомобил Volvo. Едноставно користете ги лизгачите за да ги додавате вашата годишна километража и трошоците за струја за домаќинството по единица.

* Трошокот за полнење е проценка врз основа на тестирањата и пресметките од страна на Volvo Cars за XC40 Recharge Twin и XC60 Recharge. Потрошувачката на струја зависи од многу фактори како што се условите на возењето, стилот на возењето, климата итн. Не е возможно да се гарантира точна бројка.

Колку долго е потребно да се наполни електричен автомобил?

Времињата за полнење за целосно електричен или plug-in хибриден автомобил Volvo може да се разликуваат во зависност од разни фактори како што се надворешните температури, методот на полнење што се користи и големината на батеријата на автомобилот. Осигурете се дека ќе ја оптимизирате потрошувачката на вашиот електричен автомобил Volvo со претходно климатизирање на батеријата. Оваа функција ја става батеријата на совршена температура пред да се полни, намалувајќи ги времињата на полнење и побрзо враќајќи ве на патот.

Брзо полнење

Полнење со еднонасочна струја на избрани јавни станици за полнење

Целосно електричен

27 – 28мин.

Вообичаено време за полнење од 10 % до 80 % (150 kW)
Plug-in хибрид

Не е достапно

Домашен конектор

Полнење со наизменична струја на повеќето јавни станици за полнење и домашни ѕидни сандачиња.

Редовно полнење

6 – 8ч

Вообичаено време за полнење од 20 – 90 % (11 kW – 22 kW)
Plug-in хибрид

3 – 4ч

Вообичаено време за полнење од 5 – 100 % (11 kW – 22 kW)
Брзо полнење

Полнење со еднонасочна струја на избрани јавни станици за полнење

Целосно електричен

27 – 28мин.

Вообичаено време за полнење од 10 % до 80 % (150 kW)
Plug-in хибрид

Не е достапно

Домашен конектор

Полнење со наизменична струја на повеќето јавни станици за полнење и домашни ѕидни сандачиња.

Редовно полнење

6 – 8ч

Вообичаено време за полнење од 20 – 90 % (11 kW – 22 kW)
Plug-in хибрид

3 – 4ч

Вообичаено време за полнење од 5 – 100 % (11 kW – 22 kW)

Времињата на полнење ќе варираат и зависат од фактори како што се надворешната температура, тековната температура на батеријата, опремата за полнење, состојбата на батеријата и состојбата на автомобилот.

Заден страничен поглед на C40 приклучен во ѕиден полнач
Полнење на целосно електричен Volvo

За максимално да се искористи батеријата во целосно електричен автомобил, препорачуваме полнење на батеријата со наизменична струја до 90 % за вообичаено секојдневно возење и по можност да не се дозволи наполнетоста да падне под 20 %.

Слика со делумен приказ на Volvo поврзан со точка за полнење.
Полнење на Volvo plug-in хибрид

Редовното полнење на батеријата на 100 % е одличен начин максимално да го искористите електричниот опсег на plug-in хибридот. Со достапен и бензински мотор можете без грижи да оставите наполнетоста да се намали.

Полнење без мака додека сте на пат.

Слика од бел Volvo поврзан со точка за полнење.

На пат сте? Користете точка за полнење електричен автомобил.

Ќе имате пристап до бројни јавни станици за полнење кога возите електричен автомобил Volvo. Ова значи дека можете да уживате во вашето искуство со возење на електричен погон без да се грижите дека ќе ви снема енергија. А користејќи ја Volvo Cars app, можете да добивате потсетници за полнење и да добивате насоки за навигацијата до најблиската станица за полнење. Овие станици за полнење ви овозможуваат брзо и лесно да ја полните батеријата додека сте на пат – совршено за оние долги патувања или за деновите кога ви треба повеќе енергија од тоа што може да го обезбеди едно целосно полнење.

Слика што го прикажува предниот дел на EX90 додека тој е поврзан со точка за полнење.

Полнење на EX90

EX90 е компатибилен со технологијата Plug & Charge. Ова ви дава скапоцена придобивка да можете да го полните автомобилот на која било јавна станица за полнење што ја поддржува оваа функција. Само треба да го поврзете кабелот за полнење на вашиот EX90 со точката за полнење и процесот на полнење ќе почне автоматски. Дополнително, оваа технологија се грижи за плаќањето, па нема да мора посебно да се грижите за плаќањето за услугата.

Дали сте подготвени да го електрифицирате вашето возење?

Еве што треба да знаете за самоуверено да влезете во електрификацијата и да го најдете вистинскиот Volvo електричен автомобил за вас.

Целосно електрични автомобили

Нашите целосно електрични автомобили нудат возење без емисии, без да се загрозат досегот и моќноста.

Целосно електричен Volvo XC40 Recharge во sage green застанат

Plug-in хибридни автомобили

Plug-in hybrid возилата спојуваат електричен мотор и мотор на внатрешно согорување за безгрижно возење.

Silver Dawn plug-in hybrid Volvo XC60 Recharge застанат

Што сакате да знаете за полнењето на електричен автомобил?

Каков тип батерија се користи кај plug-in хибридните автомобили?

Plug-in хибридните автомобили користат литиум-јонска батерија, слична, но помала од оние што се користат кај целосно електричните автомобили.

Кој е досегот во целосно електричен режим на plug-in хибриден автомобил?

Во зависност од моделот, Volvo plug-in хибриден автомобил може да се справи со поголем дел од вашето секојдневно возење во целосно електричен режим со нула емисии на издувни гасови. Ако можете да ги координирате можностите за полнење на работа или на други дестинации, веројатно ќе можете повеќето од вашите пократки патувања да ги направите со целосно електричен погон.

Каков тип кабли за полнење можам да користам за plug-in хибридните автомобили?

Нашите Plug-in хибриди се опремени со кабел за полнење што може да го користите за да се поврзете на домашното напојување за полнење со мало оптоварување. Автомобилот може да се поврзе и на каблите за полнење присутни кај местата за полнење со наизменична струја и станиците за полнење. За местата за полнење со наизменична струја без кабли за полнење, можете да користите посебен кабел за таа намена.