1927 - 1929

ÖV4

Првиот сериски произведен автомобил Volvo ја напушти фабриката Lundby на 14 април 1927 година. ÖV4 беше ознака за овој старомоден отворен автомобил со 4 цилиндри. Каросеријата е направена на пепел и букова рамка, покриени со лим и била достапна само во една комбинација на бои, темно сина боја со црни крила. ÖV4 често бил наречен "Јакоб".

Технички спецификации

"Модел: ÖV4 Верзија: ÖV4 TV (Пикап) ÖV4 Chassis Произведено: 1927 - 1929 Обем: 275 (од кои 205 добиени со отворена турер шасија). Каросерија: отворен турер, или шасија Мотор: четири-цилиндричен мотор со странични вентили; 1,944 cc; 75x110 mm; 28 КС на 2000 вртежи во минута."