1949 - 1960

PV445/PV445 DUETT

На PV445 беше шасија верзија на PV444, што заради неговата унитарна конструкција не може да се добие во форма на гола- шасија. Неговиот механички дизајн и фронтален изглед, сепак, биле идентични со PV444 освен дополнителната преграда во предната решетка.Од 1949 до 1953 година, PV445 ја формираше основата за мали камиони, комбиња, каравани и неколку убави купе-кабриолети со спуштачки кров ). Ниту еден од овие не биле изградени од страна на Volvo, но од страна на независни фирми за каросерија. Во 1953 година, познатиот Duett (верзија DH) бил воведен и се основал на PV445. Ова стана легендарна, и е предок на денешните ексклузивни, удобен, сигурен и моќни олтајмер Volvo автомобили.

Технички спецификации

Модел: PV 445 / PV 445 Duett Верзија: PV 445 A, chassis PV 445 B, chassis PV 445 Комбе: DS, GS, LS, P-44505 - 1957, P-4405 M PV 445 Караван: DH, GL, LL, P-44506 - 1957, P-44506 M PV 445 Патнички олтајмер : PH, GP, LP, P-44507 - 1957, P-44507 M Произведени: 1949 - 1960 Обем: 29409 Каросерија: Караван или комбе за превоз Мотор: 4-цилиндричен со горни вентили; 1,414 cc; 75x80 mm; 40 85 КС или 1,583 cc; 79.37x80 mm; 60 КС at 4,500 вртежи во минута. Пренос: 3-рачни брзини со менувач интегриран на подот. Сопирачки: Барабан хидраулични сопирачки на сите тркала Димензии: Меѓуоскино растојание 2,600 mm.