1956 - 1957

SPORT P1900

Кога Volvo го претстави отворениот спортски автомобил со 2 седишта и каросерија направена од фиберглас-армиран полиестер во 1954 година, тоа беше сензација. Сепак, автомобилот не отиде во производство до 1956, и по голем број проблеми, производството беше ликвидирано во 1957. Во тоа време, 67 (или можеби 68) автомобили биле сериски произведени.Оригиналната идеја беше дека овој автомобил ќе биде само за извоз. Кабриолетот не се сметаше за целосно соодветен заради шведската клима. Сепак, и покрај ова, повеќето од автомобили беа продадени на домашниот шведски пазар. Автомобилот се базираше на стандардни компоненти, главно од Volvo PV444, но тој бил направен на посебна тубуларна рамка. Моторот беше развиена верзија на 4-цилиндричниот, 1,4-литарски мотор од PV444. Користење двојни карбуратори, различна оска со брегови, поголема количина на вентили и повисока компресија, овој мотор развива 70 КС.

Технички спецификации

Модел: VOLVO SPORT (P 1900) Произведен: 1956 - 1957 Обем: 67 Каросерија: Кабриолет, 2-седишта Мотор: 4-цилиндричен, 1,414 cc, 75 x 80 mm, 70 КС на 5,500 вртежи во минута Пренос: 3-рачни брзини со менувач интегриран на подот Сопирачки: Барабан хидраулични сопирачки на сите тркала Димензии: Целосна должина 422 cm, меѓуоскино растојание 240 cm. Друго: Моторот со 70 КС од овој модел бил користен на Volvo PV444 за амерички пазар во 1957. Му даде на PV444 добар перформанс и моделот се продаде како "Фамилијарно-спортски автомобил".