1974 - 1993

245

"Во август 1974 година, Volvo ја претстави новата генерација на автомобили наречена Серија 240 и 260. Овие нови модели биле развиени од серијата 140, а беа многу слични на нивните претходници. Промените вклучуваат нов фронт, големи браници и унапредена шасија со систем на потпирање на предни тркала од Мекферсон. Заедно со воведувањето на семејството 240, ново семејство на 4-цилиндрични мотори со брегаста осовина почнаа да се користат. Претходниот 4-цилиндричен некое време се уште се користел во основните верзии. Исто како Volvo 244, 245 можеше да биде направен за краток временски период со V6 мотор. Првите 6-цилиндричен дизел на пазарот за патнички возила се појави есента во 1978 година - во Volvo 240. Ова беше успешна алтернатива на одредени пазари каде што дизел горивото игра важна улога. Новото семејство на автомобили Volvo било развиен со строги барања за безбедност. Тие беа, всушност, толку ригорозни што автомобилот се користеше како стандарден автомобил за развој на безбедноста од страна на властите во САД. Сепак, Volvo 245, исто така постави стандард кога станува збор за перформанси. Кога турбо верзијата на 245 беше претставена во 1981 година, тоа беше еден од најбрзите Каравани во светот.Во два наврати, автомобилот беше даден на дотерување, за верзиите од 1981 и 1986 година. Кон крајот на своето постоење, 245 искуси нешто налик на преродба. Верзијата наречена Polar стана култен автомобил во Италија.

Технички спецификации

Модел: 245 Произведен: 1974 - 1993 Обем: 959151 Каросерија: Караван со 5-врати Мотор: 4-цилиндричен OHV, 4-цилиндричен OHC, 4-цилиндричен OHC со турбо полнење. V6 OHC and 5 или 6-цилиндричен OHC дизел мотор. Пренос: 4-рачни брзини,4-рачни брзини со електрична преодна брзина, 5-рачни брзини и 3 или 4 автоматски брзини. Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите четири тркала. Димензии: Целосна должина 490 cm,меѓуоскино растојание 264 cm.