1975 - 1977

262

Volvo 262 беше ретка верзија од фамилијата на Volvo 260. Тој се базираше на истата шасија од автомобилот 242 со две врати, но секако ги имаше компонентите на 260-серијата и фронталниот изглед. Ограничена количина на овој модел е произведена специјално за пазарот во Северна Америка во текот на две години. За разлика од Бертон- вградениот 262C (купе), 262 имаше идентична линија на покривот во споредба со моделот 242.

Технички спецификации

Модел: 262 Произведен: 1975 - 1977 Обем: 3329 Каросерија: Седан со 2 врати Мотор: V6 OHC, 2,664 cc. Пренос: 4-рачни брзини, 4-рачни брзини со електрична преодна брзина или 3-автоматски брзини. Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите четири тркала. Димензии: Целосна должина 490 cm, меѓуоскино растојание 264 cm.