1977 - 1981

262C

Volvo 262C беше претставено на салонот во Женева во 1977 година. 262C беше купе со 2 врати со четири удобни седишта; тоа беше возможно бидејќи автомобилот имаше исто меѓуоскино растојание како Volvo 264. Покрај тоа, имаше поинаква линија на кровот од автомобилите со 4 врати на кои е базиран. На шофершајбната беше поостро наклонета автомобилот имаше многу широк C-столб. Во првите години, автомобилите беа обоени во сребрена боја и имаа црна винил покрив. Подоцна беа понудени и други надворешни бои. Внатрешноста е многу ексклузивна и вклучува кожа и дрво. Автомобилот е дизајниран во Volvo во Шведска, а Бертоне во Италија.

Технички спецификации

Модел: 262C Произведен: 1977 - 1981 Обем: 6622 Каросерија: Купе со 2 врати Мотор: V6 OHC, 2,664 cc или 2,849 cc. Пренос: 4-рачни брзини со електрична преодна брзина или 3 автоматски безини. Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите четири тркала. Димензии: Целосна должина 490 cm,меѓуоскино растојание 264 cm.