1985 - 1992

740 ESTATE

Многу успешното Volvo 760 GLE беше развиена и проширено за да се добие Volvo 740 GLE во 1984 година. Овој нов модел на Volvo е 4-цилиндрична алтернатива на моделот 760. Верзијата 740 estate беше воведенa во 1985 година и беше долгоочекуваното проширување на опсегот.Volvo 740 estate автомобилот го должи неговиот огромен успех пред се на фактори како што се неговата сигурност и реномирано ниво на безбедност. Постави нови стандарди на удобност во Караван автомобилите. Сепак тоа што веројатно го направи Volvo 740 estate автомобилот еден од најбараните автомобили во својот сегмент беше неговиот исклучителни внатрешен простор и товарниот капацитет.Со текот на годините Volvo 740 е придвижуван од голем број на различни мотори, најмногу 4-цилиндричните единици со или без турбополначи, а имаше и 6-цилиндрична дизел варијанта. Надворешноста подложеше на мали дотерување во есента 1988 година да го донесе моделот до 1989-тата модел година. Од август 1990 година Volvo 740 се правеше паралелно со 940 две години, по што вториот го презеде целосно бизнисот од моделот 740.

Технички спецификации

Модел: 740 Estate Произведен: 1985 - 1992 Обем: 358952 Каросерија: Караван со 5 врати Модел: 4-цилиндричен OHC 1,986 cc or 2,316 cc or 6-цилиндричен 2,383 cc Дизел или Турбо Дизел Пренос: 4-рачни брзини, 4-рачни брзини со електрична преодна брзина, 5-рачни брзини или 4 автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки Димензии: N/A Друго: Целосна должина 478.5 cm, меѓуоскино растојание 277 cm.