1990 - 1998

940 SEDAN

Опсегот на Volvo 940/960 беше воведен во есента 1990 година. Новиот 940 го замени 740 кој, сепак, остана во производство како основен 740 GL модел. 4-цилиндричен бензински мотор или 6-цилиндричен турбо-дизел му даваа погон на Volvo 940 кој личи на 960. Volvo 940, исто така, воведе голем број на нови безбедносни карактеристики. Заедно со својот луксузен „брат“ 960, безбедносен ремен со три точки на инерција-ролна е вграден како стандард, заедно со прилагодувачки потпирач за главата на средината на задното седиште, најавувајќи светски пробив за овие функции. Исто така, можеше да се издвои како опција интегрирано детско седиште во средината на потпирачот за рака на задното седиште.Овие и други новости за безбедност му донесоа на моделот многу меѓународни признанија, а меѓу нив и „Prince Michael Road Safety Award" " и „Autocar & Motor" награда за најдобра безбедност.

Технички спецификации

Модел: 940 Sedan Произведен: 1990 - 1998 Обем: 246704 Каросерија: Седан со 4 врати Мотор: 4-цилиндричен OHC единица, 1,986 cc, 88.9 x 80 mm; 4-цилиндричен OHC единица, 2,316 cc со или без турбо полнач и 6-цилиндричен OHC 2,383 cc Турбо Дизел Пренос: 4-рачни брзини со overdrive или 5 рачни брзини или 4 автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки на сите тркала Димензии: Целосна должина 487 cm, меѓуоскино растојание 277 cm.