1990 - 1997

960 ESTATE

Volvo 960 Estate беше воведен есента на 1990 година заедно со голем број на нови модели за 1991 модел-година. Volvo 960 Estate текот на традицијата имаше 6-цилиндрични олтајмер моделиво програмата Volvo од 760. Овој нов 960 Estate беше прв избор за внимателните клиенти кои сакаа автомобил кој нуди уникатна комбинација на удобност, безбедност, ергономија, простор и флексибилност, комбинација која е многу ценета од страна на возачите и патниците заинтересирани за активности како голф, едрење или лов. Модел-годината 1995 дочека моделот 960 да подложи на сеопфатен редизајн. „Лифтингот“ на предната и даде нов изглед. Под кожата, шасијата беше речиси целосно нова, и е додаден 2,5 литарски верзија на мотор со 6 цилиндри на претходните 3 литри. Друга важна нова функција за Volvo 960 Estate за 1995 година беше воведувањето на најновата генерација на напредни индивидуални мулти-линк задни суспензии кои додаваа цврсти особини на удобноста и држењето на патот. Крајот за Volvo 960 Estate дојде во 1997 модел-година кога како замена беше воведен Volvo V90.

Технички спецификации

Модел: 960 Estate Произведен: 1990 - 1997 Обем: 41619 Каросерија: Караван со 5 врати Мотор: 6-цилиндричен DOHC единица, 2,473 cc или 2,922 cc Пренос: 5 рачни брзини или 4 автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите тркала Димензии: Целосна должина 487 cm меѓуоскино растојание 277 cm