1996-2002

C70 COUPE

"""Во текот на годините, компанијата Volvo им понуди ексклузивни купе автомобили на остроумните клиенти кои сакаат да комбинираат ексклузивност со комфор, сигурност, високи перформанси и добро држење на. P1800, 262C и 780 заслужуваат да бидат споменати како претходници на C70 Coupé. Кога Volvo го започна дизајнирањето на C70 купе на процесот на развивање беше спроведен заеднички од страна на Volvo и Britain's TWR (Том Walkinshaw Racing), за бидат сигурни дека убавиот изглед е комбиниран со нивото на изведба дотогаш невидени во врска со Volvo автомобилите . ""Новиот C70 купе беше претставен на автомобилскиот саем во Париз во 1996 година, и донесе ентузијастички прилози од новинарите и потенцијалните клиенти. C70 Coupé нуди максимална ефикасност (со највисока брзина до 250 km / h), заедно со првокласно држење на патот и удобноста на совршената ергономија поврзана со ексклузивниот ентериер- материјал како што е вистинскара кожа и вистинското дрво, и аудио опрема од прв ред . Volvo C70 купе е произведувано до 2002 година "

Технички спецификации

Модел: C70 Coupé Произведен: 1996-2002 Обем: 24395 Каросерија: Купе со 2 врати Мотор: 5 цилиндричен DOHC 1,984 2,435 cc. Пренос: 5-рачни брзини или 4 или 5 автоматски брзини. Сопирачки: Хидраулични, дискови на сите тркала Димензии: меѓуоскино растојание 266 cm