1936 - 1945

PV51-7

"Моделите на Volvo патнички автомобили во втората половина на 1930 година беа од тип 51-56. Сите модели имаа ист стил на каросерија. Разликата лежи во одредени надворешни промени и нивоа на опрема. Многу автомобили за време на војната работеа на природен гас и со моќност од само 50 КС. Во 1936-7, беа воведени PV51 (standard) и PV52 (de luxe) автомобили. Изгледот на моделите PV53-56 е изменет со нова линија на хаубата во облик на буквата V. 55 и 56 беа de luxe верзии, a 53/54 беа стандардни модели. 55/56 имаа кревање на предните седишта. Зашилениот дел на предницата беше спроведен на наследникот, PV60. PV51ch и PV57 биле продадени само како шасии, без каросерија во согласност со барањата на клиентите."

Технички спецификации

"Модел: PV51-57 Верзија: PV 51 (Standard) PV 51 Chassis V 51 (Овие автомобили беа направени за време на 1936 г. Разликите со PV 51 се нејасни) PV 52 (Luxury) PV 53 (Standard со видно резервно тркало) PV 54 (Standard со накривена багажна врата) PV 55 (Luxury со видно резервно тркало) PV 56 (Luxury со накривена багажна врата) PV 57 Chassis Произведен: 1936 - 1945 Обем: 6905 Каросерија: Седан Мотор: 6-цилиндричен со странични вентили; 3,670 cc; 84.14x110 mm; 86 КС на 3,400 вртежи во минута. Пренос: 3-speed with floor lever; optional overdrive with free wheel. Сопирачки: Хидраулични на сите тркала. Димензии: Меѓуоскино растојание 2,880 mm. Друго: Оваа генерација беше првиот „помал“ Volvo автомобил којшто бил направен во значителен број."