Полнење на вашиот Volvo

Откријте колку лесен може да биде животот со електричен автомобил.

Полнете во хармонија со вашиот живот.
Дома, на работа, во теретана или во вашата омилена самопослуга.

Создајте ваши сопствени рутини за полнење.

Дома, на работа, кога сте излезени со пријатели или кога сте на подолг пат. Каде и да ве однесат денот или ноќта и како и да живеете, лесно е да создадете рутини за полнење што ги одразуваат вашиот животен стил и околности.

Полнење дома

Уживајте во едноставното полнење дома. Со нашето ѕидно сандаче едноставно приклучувате, го заборавате автомобилот, а потоа се враќате и уживате во вашата електрична мобилност.

*Трошокот за полнење е проценка врз основа на тестови и пресметки на Volvo Cars за XC40 Recharge Twin и XC60 Recharge. Потрошувачката на енергија зависи од многу фактори како што се условите за возење, стилот на возење, климата итн. Не е возможно да се гарантира точната информација, во очекување е конечната сертификација на возилото.

Колку е потребно за полнење?

Времињата за полнење за целосно електричен или plug-in хибриден Volvo може да се разликуваат во зависност од начинот на полнење што се користи и од моделот.

Јавни станици за брзо полнење

Брзо полнење со еднонасочна струја

Целосно електричен автомобил

27 – 28 (до 200 kW)мин.

Вообичаено време за полнење од 10 % до 80 % (150 kW)
Plug-in хибрид

Не е достапно

Дома, на работа, во јавност

Полнење со наизменична струја

Целосно електричен автомобил

7 – 9ч

Вообичаени времиња за полнење од 0 % до 100 % (11 kW)
Plug-in хибрид

3ч

Вообичаени времиња за полнење од 0 % до 100 % (6,4 kW)
Јавни станици за брзо полнење

Брзо полнење со еднонасочна струја

Целосно електричен автомобил

27 – 28 (до 200 kW)мин.

Вообичаено време за полнење од 10 % до 80 % (150 kW)
Plug-in хибрид

Не е достапно

Дома, на работа, во јавност

Полнење со наизменична струја

Целосно електричен автомобил

7 – 9ч

Вообичаени времиња за полнење од 0 % до 100 % (11 kW)
Plug-in хибрид

3ч

Вообичаени времиња за полнење од 0 % до 100 % (6,4 kW)

Времињата на полнење ќе варираат и зависат од фактори како што се надворешната температура, тековната температура на батеријата, опремата за полнење, состојбата на батеријата и состојбата на автомобилот.

Заден страничен поглед на C40 приклучен во ѕиден полнач
Полнење на целосно електричен Volvo

За максимално да се искористи батеријата во целосно електричен автомобил, препорачуваме полнење на батеријата со наизменична струја до 90 % за вообичаено секојдневно возење и по можност да не се дозволи наполнетоста да падне под 20 %.

Делумен поглед на Volvo виден отстрана, во средина со бела внатрешност, како се полни на станица за полнење
Полнење на Volvo plug-in хибрид

Редовното полнење на батеријата на 100 % е одличен начин максимално да го искористите електричниот опсег на plug-in хибридот. Со достапен и бензински мотор можете без грижи да оставите наполнетоста да се намали.

Истражете ја електрификацијата

Љубопитни сте за поседувањето електричен автомобил? Детално разгледајте ги поврзаните теми и откријте како вашиот живот може да се подобри со електрификацијата.

Што друго треба да знаете за полнењето?

Plug-in хибридните автомобили користат литиум-јонска батерија, слична, но помала од оние што се користат кај целосно електричните автомобили.

Во зависност од моделот, Volvo plug-in хибрид може да се справи со вашето секојдневно возење во целосно електричен режим со нула емисии на издувни гасови. Ако можете да ги координирате можностите за полнење на работа или на други дестинации, веројатно ќе можете повеќето од вашите пократки патувања да ги направите со целосно електричен погон.

Нашите Plug-in хибриди се опремени со кабел за полнење што може да го користите за да се поврзете на домашното напојување за полнење со мало оптоварување. Автомобилот може да се поврзе и на каблите за полнење присутни кај местата за полнење со наизменична струја и станиците за полнење. За местата за полнење со наизменична струја без кабли за полнење, може да користите одделен кабел за таа намена.