Кои сме ние

Од самиот почеток, Volvo Cars беше бренд за луѓето што се грижат за светот во којшто живееме, како и за луѓето околу нас. Наша мисија стана да го направиме животот полесен, подобар и побезбеден за сите.

Приказ одгоре на Volvo како се полни од приклучок што е осветлен.

За живот. Ние сакаме да ви обезбедиме слобода да се движите на личен, одржлив и безбеден начин.

Лично

Со новите модели на поседување автомобил и привлечните услуги, кога и каде што ви требаат, целиме да го направиме вашиот живот помалку комплициран.

Одржлив

За да помогнеме да се заштити светот што го споделуваме, мораме да направиме повеќе од обично електрифицирање на нашите автомобили. Ние сме посветени на преобмислување на одржливоста во нашето работење, во нашите автомобили и во општеството.

Безбедно

Ние произведуваме автомобили за луѓето што се грижат за другите луѓе. Па кога се работи за безбедноста, ние на вашата околина мислиме исто колку што мислиме и на вас и на вашите патници.

2023 година во бројки

19,9милијарди

Оперативен приход (EBIT) (SEK)

5,0%

Маргина на EBIT

708,7илјади

Малопродажните резултати во 2023 (единици)

399,3милијарди

Приход (SEK)

Нашата стратегија

Брз раст

Брз раст

Ние сме еден од најбрзо растечките премиум брендови. Нашиот препознатлив бренд и вредностите се во склад со општествените трендови. Ние имаме одличен историјат на перформансите и нашиот план за производите и инсталираниот капацитет се подготвени за раст.

Електрификација

Електрификација

Ние сме водач во брзорастечкиот премиум електричен сегмент. Нашиот план за производите се фокусира на целосната електрификација, поттикнат од патоказот за чиста технологија за батерии. До средината на деценијата, сакаме 50% од нашата продажба да биде чисто електрична – а потоа сосема да биде целосно електрична до 2030 година.

Директни односи со корисниците

Директни односи со корисниците

Нашите односи со корисниците секој ден стануваат сѐ поблиски, изградени заеднички со силните малопродажни партнери. Се среќаваме со корисниците кога и каде што тие ќе изберат, па ја поедноставуваме мобилноста со онлајн опции и опции за претплата.

Водечка нова технологија

Водечка нова технологија

Ја развиваме нашата сопствена нова јадрена компјутерска технологија за создавање брзина и вредност. Развојот на нашиот софтвер се одвива локално за да биде побрз. Ќе го подобриме автомобилот во неговиот животен век. Нашите растечки капацитети ќе ни помогнат да го испорачаме следното ниво на безбедност и технологија за автономно возење.

Најбрз преобразувач

Најбрз преобразувач

Имаме уникатна структура со нашата препознатлива култура и отворените партнерства во областа на технологијата. Нашиот успех во партнерствата со водечките соработници од областа на технологијата придонесува за нашата брза преобразба – ние сакаме вработувањето кај нас да биде посакувано и да бидеме претпочитан партнер.

Брз раст

Ние сме еден од најбрзо растечките премиум брендови. Нашиот препознатлив бренд и вредностите се во склад со општествените трендови. Ние имаме одличен историјат на перформансите и нашиот план за производите и инсталираниот капацитет се подготвени за раст.

Човек потпрен на Volvo и две лица одлево кои пешачат.

Електрификација

Ние сме водач во брзорастечкиот премиум електричен сегмент. Нашиот план за производите се фокусира на целосната електрификација, поттикнат од патоказот за чиста технологија за батерии. До средината на деценијата, сакаме 50% од нашата продажба да биде чисто електрична – а потоа сосема да биде целосно електрична до 2030 година.

Делумен страничен приказ на автомобил Volvo со приклучен полнач.

Директни односи со корисниците

Нашите односи со корисниците секој ден стануваат сѐ поблиски, изградени заеднички со силните малопродажни партнери. Се среќаваме со корисниците кога и каде што тие ќе изберат, па ја поедноставуваме мобилноста со онлајн опции и опции за претплата.

Жена која стои зад сребрен Volvo XC90 и гледа во својот телефон.

Водечка нова технологија

Ја развиваме нашата сопствена нова јадрена компјутерска технологија за создавање брзина и вредност. Развојот на нашиот софтвер се одвива локално за да биде побрз. Ќе го подобриме автомобилот во неговиот животен век. Нашите растечки капацитети ќе ни помогнат да го испорачаме следното ниво на безбедност и технологија за автономно возење.

Дигитален приказ на контурата на автомобил.

Најбрз преобразувач

Имаме уникатна структура со нашата препознатлива култура и отворените партнерства во областа на технологијата. Нашиот успех во партнерствата со водечките соработници од областа на технологијата придонесува за нашата брза преобразба – ние сакаме вработувањето кај нас да биде посакувано и да бидеме претпочитан партнер.

Дигитален приказ на автомобил како управува и на делумна контролна табла.

Ние сме амбициозни

Ние сакаме да ја раздвижиме автомобилската индустрија и да бидеме водачи во полето на безбедноста, одржливоста, онлајн бизнисот и да поставиме нов светски стандард во однос на луѓето. Нашите амбиции поставуваат јасна патека за нас додека се обидуваме да ги исполниме нашите – но и општествените – предизвици.

Дигитален приказ на предмети на сина површина.

Го проширивме нашето портфолио на електрични автомобили со нашите нови целосно електрични модели EX30, EX90 и EM90, како дополнение на XC40 Recharge и C40 Recharge. До 2025 година имаме цел најмалку 50% од обемот на нашата глобална продажба да биде од целосно електрични автомобили, а остатокот да бидат хибриди. Ова е клучен чекор кон целосна електрификација до 2030 година.

До 2025 година имаме цел да ги намалиме целокупните емисии на CO₂ од животниот циклус по автомобил за 40 % во споредба со 2018 година. Ова значи повеќе од едноставно намалување на издувните емисии – електрификацијата не е доволна. Мораме да ги намалиме емисиите на CO₂ во сите наши операции и во синџирот на достава.

Volvo Car Group – запознајте се со семејството

Од 2021 година, Volvo Cars јавно котира на берзата Nasdaq Stockholm.Структурата на нашата групација ги вклучува Volvo Cars, софтверската компанија Zenseact и компанијата за мобилност Volvo On Demand.

Volvo Car Group исто така вклучува големи влогови во нашите стратешки подружници: брендот за електрични перформанси Polestar (48,3% се во сопственост на Volvo Cars) и брзо растечкиот бренд LYNK & CO (30%).

Volvo Cars заедно со ECARX исто така е сопственик на HaleyTek која развива платформи за инфо-забава врз основа на Android Automotive, за групацијата и други фирми.NOVO Energy е заедничка инвестиција помеѓу Volvo Cars и Northvolt (50% се во сопственост на Volvo Cars) што испорачува одржливи, висококвалитетни литиум-јонски батерии што ќе ја напојуваат следната генерација на целосно електрични автомобили Volvo и Polestar.

Преден приказ на автомобил Polestar

Polestar

Бренд за возила со електрични перформанси.

Страничен заден профил на бел автомобил Lynk & Co

Lynk&Co

Флексибилна мобилност водена од технологијата, што ја редефинира пристапноста на автомобилот.

Дигитален приказ на автомобил на темна заднина.

Zenseact

Нашата подружница за развој на софтверот за автономно возење.

Дигитален приказ на два автомобили Volvo паркирани под две дрва со луѓе наоколу.

Volvo On Demand

Нашата компанија за мобилност во споделувањето автомобили.

Ние сме глобална компанија

Уште од 1927 година, нашата глобална централа остана во нашиот роден град, Гетеборг, Шведска. Нашата централа во Америка се наоѓа во Мава, Њу Џерси, нашата главна централа за азиско-пацифичкиот регион се наоѓа во Шангај.

Ние произведуваме автомобили во Гетеборг (Шведска); Гент (Белгија); Чарлстон (САД); Ченгду, Дацинг и Луциао (Кина). Нашите автомобили се продаваат во повеќе од 100 земји.

Гледајте го овој филм за да дознаете повеќе детали за нашето глобално присуство.

Првиот автомобил Volvo излезе од фабричките порти.

Од минатото до сегашноста

Нашето уникатно наследство го формира тоа што го правиме денес, како и начините на коишто размислуваме за иднината. Придружете ни се на нашето возбудливо патување по патеката на сеќавањата и дознајте повеќе за нашата богата историја и за легендарните автомобили.

Делумен заден приказ на автомобил Volvo, снимен во студиска средина.

Информации за компанијата

Нашиот дел за инвеститорите ќе ве води низ водечките структури, извештаите, управувањето и другите корпоративни информации на нашата компанија.