Безбедност

Нашата Safe Space Technology што ги вклучува сите стандардни безбедносни карактеристики во Volvo car, помага да бидете безбедни и создава чувство на безбедност. Нудејќи мешавина од нови интелигентни и одамна воспоставени безбедносни карактеристики, се стремиме кон нула судири.

Дигитален приказ на предмети на сина површина.

Lidar

Водени од нашата визија за нула судири, ги правиме LiDAR и суперкомпјутерската технологија управувана од вештачка интелигенција како стандард во првиот од нашите електрични автомобили од следната генерација, автомобилот Volvo EX90. Ова ни овозможува постојано да ги подобруваме безбедносните карактеристики преку етер и постепено да воведуваме автономно возење без надзор.

Дигитален приказ на два автомобили на пат.

Автономно возење

Нашите следна генерација автомобили на Volvo ќе можат да обезбедат целосно безбедно автономно возење без надзор, овозможувајќи им на клиентите да заштедат време и да се вклучат во секундарни активности.

Дигитален приказ на лице на возачкото седиште во автомобил.

Систем за разбирање на возачот

Овој систем со две камери може да открие кога возачот е невнимателен, поспан или дури и под дејство на алкохол. Системот ќе активира заштитен штит и ќе преземе соодветни контрамерки – од намалување на брзината до сопирање за целосно запирање – за да ви помогне да бидете безбедни кога е потребно.

Дете седнато на детско седиште гледа нанадвор.

Ве заштитуваме денес. Нашиот постоен опсег на безбедносни карактеристики може да помогне да се спречи судир или да се ублажи неговото влијание.

Избегнување судир

Интелигентните системи ви помагаат да избегнете или ублажите судир со други возила, пешаци и велосипедисти преку звучни, видливи и предупредувања со пулсирање на сопирачките. Ако судирот е неизбежен, автомобилот може автоматски да сопира.

Помош за задржување во лента

Ако преминувате во друга лента без да го користите индикаторот, автомобилот нежно ќе ве насочи назад во лентата каде се движите. Доколку е потребно, ќе бидете предупредени и со вибрации на управувачот.

Run-off road систем

Ако ја преминете ознаката на надворешната лента со брзини помеѓу 65 km/h и 140 km/h, овој систем ќе ви помогне да го насочите автомобилот назад на патот. Исто така, тој може да ги активира сопирачките за да ви помогне да останете на патот.

Предупредување за попречен сообраќај со автоматско сопирање

Овој систем внимава на вас при излегување наназад од паркинг простор, со предупредувања за возила што се приближуваат и автоматско сопирање за непосреден судир.

Информативен систем за мртов агол (BLIS)

Кога возило влегува во вашиот мртов агол или брзо се приближува во лента од која било страна од вашиот автомобил, BLIS може да ве предупреди со светло во ретровизорот на левата или десната врата и со насочување на автомобилот назад во вашата лента.

Surround view камера

Четири камери со висока резолуција ви даваат преглед на паркирањето со 360° поглед од птичја перспектива, за да можете со доверба да се паркирате во било кој простор.

Автомобил на Volvo вози по пат покрај езеро.

Ограничувач за брзина

За да се испрати силен сигнал за опасностите од брзото возење, сите нови автомобили на Volvo имаат ограничување на брзината од 180 km/h од 2020 година.

Портокалов далечински систем без клуч на Volvo

Care Key

Care Key им овозможува на сопствениците на Volvo да стават ограничување на брзината на автомобилот кога го позајмуваат, на пример, на пријател, член на семејството или помалку искусен возач.

Volvo XC90 вози во населена област во текот на ноќта со преклопување на дигитално прикажани икони.
Поврзана безбедност

Ако поврзан автомобил на Volvo во вашата област наиде на лизгави услови на патот или ги активира трепкачите за предупредување за опасност, ќе бидете предупредени за она што претстои на екранот на возачот или опционалниот екран над инструмент таблата.

Поглед на шасијата на автомобил со активирани воздушни перничиња.
Воздушни перничиња

Придонесовме во развојот на воздушните перничиња преку иновации како што се воздушни перничиња за торзото и страничните завеси. Нашите автомобили имаат низа воздушни перничиња што помогнат во заштитата на патниците во случај на судир.

Безбедносните карактеристики на Volvo Cars ги надополнуваат практиките на безбедно возење и немаат за цел да овозможат или поттикнат расеано, агресивно или на друг начин
небезбедно или незаконско управување. Сепак, возачот е одговорен за безбедно работење на возилото во секое време. Опишаните функции може да се опционални и
достапноста може да варира од една до друга земја.