Пејзаж со ветерни турбини - Чиста енергија

Volvo. Recharged.

Нашите автомобили отсекогаш биле дизајнирани да помагаат во заштитата на луѓето. Сега ќе ги дизајнираме да помогнат и во заштитата на планетата.

За побезбедна иднина

Со енергија полниме сè што правиме, од нашите автомобили до нашите фабрики и синџирот на снабдување. Наша амбиција е да го намалиме нашиот јаглероден отпечаток за 40% по автомобил до 2025 година во однос на 2018 година. И да бидеме климатско неутрални до 2040 година. Затоа што имаме само една планета.

Volvo Recharge. Одговорен луксуз.

Ја претставуваме Volvo Recharge - нашата нова линија на напредни чисто електрични и plug-in хибридни автомобили, дизајнирани да ви дадат префинето и поодржливо возачко искуство. Автомобилите на кои им верувате да го заштитат вашето семејство, сега помагаат и во заштитата на нивната иднина.
Детали за Volvo Recharge

Секој нов Volvo автомобил што го лансираме ќе биде електрифициран. Денес, ние сме единствениот традиционален производител на автомобили што нуди plug-in хибридни опции за сите наши модели. И во текот на следните пет години, ќе лансираме пет нови целосно електрични автомобили. Наша амбиција е до 2025 година, половина од автомобилите што ги продаваме да бидат електрични.

Volvo XC40 вклучен во станица за полнење

Претставување на XC40 Recharge

Првиот чисто електричен SUV Volvo е тука. Дизајниран за начинот на кој живеете, и изграден да ви помогне да се одржите себе и планетата побезбедни.

Електификацијата не е доволна

Тоа е почеток. Но, не е целосно решение. За да ја заштитиме безбедноста на нашата планета, мора да направиме повеќе отколку само да ги електрифицираме нашите автомобили. Наша визија е да бидеме климатско неутрални во целиот наш синџир на вредности до 2040 година - една деценија пред целта на Парискиот договор. Значи, сè што правиме, треба да се полни.

Процеси. Recharged.

До 2025 година, имаме за цел да ги намалиме вкупните оперативни јаглеродни емисии за 25% по автомобил во однос на 2018 година. Ова вклучува сè што правиме како компанија, од производство до деловно патување, како и нашата малопродажна мрежа. Веќе работиме кон климатска неутралност во нашите производствени операции до 2025 година, и напредуваме со околу 80% од нашите глобални постројки кои се напојуваат со обновлива електрична енергија.
Процеси кои се грижат за финалната испорака на автомобилот
Метален лим материјал за Volvo Cars

Синџир на снабдување. Recharged.

Наша цел е да ги намалиме јаглеродните емисии во синџирот на снабдување – голем дел од нашите целосни емисии во синџирот на вредности – за 25% по автомобил до 2025 година во однос на 2018 година. Ова вклучува емисии создадени од производството на компоненти и материјали, како и од екстракцијата на минерали и метали. Ќе работиме кон оваа визија на неколку начини, вклучително и со помагање на нашите добавувачи да ја зголемат својата употреба на обновлива енергија, како и со користење на поодржливи материјали во нашите автомобили и намалување на отпадот. Веќе имаме амбиција, најмалку 25% од целата пластика што ќе се користи во новите Volvo автомобили лансирани по 2025 година да биде изработена од рециклирани материјали.

Преземање акција за етички извор на батерии

За да се направи вистинска разлика во однос на одржливоста, намалувањето на CO2 емисиите не е доволно. Исто така, треба да се осигуриме дека изворот на нашите батерии за електричен автомобил е на етички начин. Целосната следливост на суровините за батерија, како што е кобалтот, е голем предизвик за одржливоста за производителите на автомобили. Во Volvo Cars, ние сме посветени на етички синџир на снабдување. И како прв производител на автомобили, ние сега ја преземаме таа обврска уште повеќе со користење на blockchain технологијата за да го наѕираме и следиме нашиот кобалт низ целиот синџир на снабдување на глобално ниво. Оваа технологија значително ја зајакнува транспарентноста на синџирот на снабдување со суровини. И најмногу од сè: тоа ни помага да се осигуриме дека кобалтот што се користи во нашите електрифицирани автомобили е со одговорен извор.