Безбедност на автомобилот

Volvo Cars е лидер во областа на безбедноста на автомобилите со децении. Тоа никогаш нема да се промени. Наша визија е никој да не биде сериозно повреден или убиен во нов автомобил на Volvo.

Измисливме некои од најважните карактеристики во историјата на безбедноста на автомобилот. И има уште што да дојде.

Системи за помош на возачот

Покрај карактеристиките за заштита на патниците, како што се воздушни перничиња, додадовме системи за помош на возачот кои можат да помогнат да се избегнат и ублажат судирите. Овие системи ви помагаат и со маневрирање или паркирање.

Види повеќе
Избегнување судир

Интелигентната технологија за помош на возачот може да открие и да ви помогне да избегнете судир со други возила, пешаци и велосипедисти - во секое време, ден или ноќ.

Предупредување за вкрстен сообраќај

Системот Driver assist со предупредување за вкрстен сообраќај го покрива задниот дел при враќање наназад од паркинг простор, со предупредувања за приближување до возила и автоматско сопирање за неминовен судир.

BLIS

Информативниот систем за мртов агол (BLIS) со помош на управување може да го олесни напнатоста во зафатен сообраќај со сигнали и активна поддршка, водејќи ги вас и вашите најблиски назад на вистинскиот пат.

Безбедносни карактеристики на автомобилот.

Во случај на неизбежен судир, имаме технологија да направиме вистинска разлика.

Воздушни перничиња

Технологијата на воздушни перничиња многу се смени откако беше претставена, а Volvo беше еден од клучните играчи со иновации за страничните воздушни перничиња и завеси. Денес, нашите автомобили имаат низа воздушни перничиња дизајнирани да помогнат во заштитата на патниците во случај на судир.

Седишта за автомобили

Нашите седишта за автомобили се направени за да обезбедат безбедност и удобност. Функционалноста за апсорпција на енергија помеѓу седиштето и рамката на седиштето помага да се намалат повредите на 'рбетот, а вградениот систем за заштита од ременот помага да се намали ризикот од повреда.

Безбедност на децата

Безбедноста на децата во нашите автомобили отсекогаш била водечки принцип во Volvo Cars. Затоа остануваме во првите редови на безбедноста и истражувањето на децата уште од 60-тите години на минатиот век, со новини како што се детско седиште свртено наназад.

Дознајте повеќе за безбедноста на децата

Подобрувања за безбедноста на патиштата

Брзината, интоксикацијата и невниманието се три пречки на патот до нула смртни случаи во нашите автомобили. Затоа, имаме за цел да ги решиме овие клучни предизвици со нови и постојни безбедносни иновации.

Ограничувач за брзина

За да испратиме силен сигнал за опасностите од брзото возење, ја намаливме максималната брзина на сите наши нови автомобили на 180 км на час во 2020 година. Исто така разгледуваме опции, како паметната технологија за контрола на брзината и геофизирање може во иднина автоматски да ја ограничи брзината во близина на училиштата и болниците.

Highway pilot систем

Со поддршка од LiDAR сензорите, следната генерација на автомобили на Volvo ќе бидат подготвени со хардвер за автономен погон. И со текот на времето, ние ќе имплементираме надградбите на софтверот over-the-air за да обезбедиме целосно автономно возење на автопат.

Камери за следење на возачот

За да помогнеме во решавањето на интоксикацијата и невниманието во сообраќајот, работиме на нови решенија. Камерите во автомобилот, заедно со другите сензори, ќе му овозможат на автомобилот да интервенира кога возачот е во ризик.

Care Key

Неодамна ја воведовме нашата иницијатива за Care Key, чија цел е ограничување на брзината. Со помош на Care Key, сопствениците на Volvo автомобили можат да стават ограничување на брзината на автомобилот кога ќе го позајмат на помлад член на семејството или помалку искусен возач.

Уште милион животи

Кога го воведовме триточковниот безбедносен појас, се соочивме со критики. Од тогаш спаси повеќе од милион животи. Сега сме решени да спасиме милион повеќе.

Го споделуваме нашето истражување за да ги направиме автомобилите побезбедни за секого

Некои луѓе се помалку безбедни на патот од другите. Затоа го споделуваме нашето истражување за безбедноста во базата на податоци E.V.A. - отворено за преземање од секој. За сечија безбедност

Види повеќе

Децении на иновации

Уште од нашето основање во 1927 година, ние дизајниравме автомобили што ги ставаат луѓето на прво место. Откријте ги нашите најважни безбедносни иновации со текот на годините.

Види повеќе

Безбедносните карактеристики на Volvo Cars ги надополнуваат практиките на безбедно возење и немаат за цел да овозможат или поттикнат расеано, агресивно или на друг начин небезбедно или незаконско управување. На крајот, возачот е одговорен за безбедно работење на возилото во секое време.