Skip to content

Karikimi i makinës suaj Volvo

Gjithçka që duhet të dini për karikimin e makinës suaj

Pamja nga afër në këndin përpara majtas të një makine të re elektrike Volvo ngjyrë gri të errët, me një kabllo të bardhë karikimi të lidhur me portën e karikimit të makinës.

Si të karikoni makinën tuaj është një pjesë kryesore e mbajtjes së një makine elektrike. Zbuloni si mund të përshtatet në stilin tuaj të jetës një makinë Volvo Recharge.

Plotësisht elektrike

Ndonjëherë mënyra më e fuqishme për të lëvizur është në qetësi, me zero emetime të marmitës dhe me më pak zhurmë në të gjitha shpejtësitë. Me energjinë e një baterie me voltazh të lartë dhe dy motorë elektrikë, makina jonë XC40 Recharge plotësisht elektrike është plotësisht pasqyrim i progresit për rrugën përpara.

Plug-in hybrid

Më pak naftë, më shumë qëllim. Në makinat tona Rechargeplug-in hybrid, një motor elektrik dhe motori me djegie të brendshme punojnë së bashku për të zgjedhur modalitetin elektrik Pure, modalitetin Power dhe modalitetin Hybrid, duke ju siguruar një kontroll të plotë mbi drejtimin e makinës dhe emetime më të ulëta të marmitës.

Sistemet tona elektrike të lëvizjes Recharge

Ne ofrojmë dy lloje sistemesh shtytje elektrike Recharge, të projektuara për të përmbushur një gamë të gjerë nevojash udhëtimi.

Ku mund ta karikoj? Disponueshmëria e karikimit luan një rol të madh në eksperiencën e përditshme të pronësisë së një makine elektrike.

Vizatimi dixhital i pamjes nga sipër të një Volvo XC40 Recharge Pure Electric SUV ngjyrë argjendi duke u karikuar në rrugicën e një shtëpie.
Vizatimi dixhital i pamjes nga sipër të një Volvo XC40 Recharge Pure Electric SUV ngjyrë gri të lidhur në një stacion karikimi në një garazh apartamenti.
Vizatimi dixhital i pamjes nga sipër të një Volvo XC40 Recharge Pure Electric SUV ngjyrë gri të lidhur në një stacion karikimi e parkuar paralel në një rrugë publike.
Vizatimi dixhital i pamjes nga sipër të një Volvo XC40 Recharge Pure Electric SUV ngjyrë argjendi duke u karikuar në rrugicën e një shtëpie.

Akses i qëndrueshëm te karikimi

Nëse e parkoni në një garazh ose një rrugicë pranë shtëpisë, ose në një vend me akses të vazhdueshëm te karikimi kur jeni në punë, është e lehtë ta integroni procesin e karikimit në rutinën tuaj të përditshme. Makinat tona plotësisht elektrike dhe hibride me prizë janë të dyja opsione të shkëlqyera.

Vizatimi dixhital i pamjes nga sipër të një Volvo XC40 Recharge Pure Electric SUV ngjyrë gri të lidhur në një stacion karikimi në një garazh apartamenti.

Aksesimi rastësor i karikimit

Kur nuk keni akses të vazhdueshëm të posaçëm për karikim, një makinë plug-in hybrid – e cila punon me karburant kur nuk mund ta karikoni – mund të sigurojë një elasticitet më të madh në përdorim. Një makinë plotësisht elektrike mund të jetë po ashtu e shkëlqyer, në varësi të mënyrës suaj të udhëtimit.

Vizatimi dixhital i pamjes nga sipër të një Volvo XC40 Recharge Pure Electric SUV ngjyrë gri të lidhur në një stacion karikimi e parkuar paralel në një rrugë publike.

Mbështetja në karikimin publik

Kur mbështeteni te karikimi afatshkurtër publik – si p.sh. në një palestër ose qendër tregtare – një makinë plug-in hybrid mund të jetë një opsion i shkëlqyer. Si alternativë, një hibride e lehtë - e cila rikuperon energjinë e frenimit, por nuk ka nevojë për t'u vendosur në prizë - mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyer.

Sa shpesh duhet ta karikoj? Shpeshtësia e karikimit varet nga distanca që përshkoni zakonisht në një ditë dhe distanca e arritshme e makinës suaj.

Distancat e shkurtra

Me një makinë plotësisht elektrike, duhet të keni një gamë të mjaftueshme për udhëtimet tuaja të përditshme dhe ka mundësi që të duhet ta karikoni vetëm disa herë në javë. Me një makinë plug-in hybrid, mund të udhëtoni në çdo kohë me modalitetin elektrik, por mund të duhet ta karikoni pas çdo udhëtimi për të minimizuar përdorimin e karburantit.

Distancat mesatare

Me një makinë plotësisht elektrike, duhet të keni një gamë të mjaftueshme për udhëtimet tuaja të përditshme, por mund të duhet ta karikoni pas çdo udhëtimi. Me një makinë hibride me prizë, do të përdorni një ndërthurje të energjisë elektrike dhe karburantit.

Distancat më të gjata

Një makinë plotësisht elektrike ofron një distancë të mjaftueshme për një udhëtim të gjatë ose një udhëtim fundjave, megjithëse do të duhet të koordinoni mundësitë për karikimin. Një makinë plug-in hybrid do të përdorë një kombinim të energjisë elektrike dhe karburantit.

* Koha e karikimit varet gjithashtu nga faktorë të tillë si temperatura e ambientit të jashtëm, temperatura aktuale e baterisë, pajisjet e karikimit, gjendja e baterisë dhe gjendja e makinës.

_missing_

Karikimi i një makine plotësisht elektrike

Për një shfrytëzim sa më të mirë të kohëzgjatjes së baterisë në një makinë plotësisht elektrike, ne rekomandojmë karikimin e baterisë me lidhjen AC deri në 90 për qind për udhëtimet e zakonshme të përditshme, dhe mundësisht të mos e lini baterinë të bjerë nën 20 për qind. Makina mund të sigurojë një distancë udhëtimi të mjaftueshme për udhëtimet e përditshme dhe ka shumë mundësi që, gjatë javës, të duhet vetëm ta plotësoni karikimin e baterisë.

40 min – 2 orë

Me karikimin e shpejtë DC (50–150 kW)

8 – 10 orë

Me wallbox/karikimin e shpejtë 11 kW AC

Llojet e karikimit

Shembulli i shfaqur për kohën e karikimit AC me një karikues të shtëpisë dhe distancën
Karikimi AC me karikuesin e shtëpisë

Një karikues standard 220 V në shtëpi siguron zakonisht një shpejtësi tipike karikimi prej 7–14 km distancë udhëtimi për orë, në varësi të shtetit ku ndodheni. Ky lloj karikimi është më i përshtatshëm për karikimin gjatë natës të një makine hibride me prizë ose për karikimin plotësues të një makine plotësisht elektrike, por mund të mos jetë praktik për karikimin e zakonshëm të një makine plotësisht elektrike. Për karikimin më të shpejtë dhe më të përshtatshëm në shtëpi, ne rekomandojmë instalimin e një wallboxi.

Shembulli i shfaqur për kohën e karikimit me kutinë e murit/karikimit të shpejtë DC dhe distancën
Wallboxi/karikimi i shpejtë AC

Një wallbox i palëvizshëm është mënyra më e shpejtë për të karikuar në shtëpi makinën tuaj plotësisht elektrike ose hibride me prizë, gjë që zakonisht siguron 50–60 km distancë udhëtimi për orë për makinën XC40 Recharge plotësisht elektrike dhe që kërkon 3–4 orë për karikimin e plotë të një makine hibride me prizë. Ky lloj karikimi është po ashtu karikimi më i zakonshëm në shumë pika publike karikimi.

Shembulli i shfaqur për kohën e karikimit të shpejtë DC dhe distancën
Karikimi i shpejtë me lidhjen DC

Karikimi i shpejtë DC është i disponueshëm vetëm në pikat publike të karikimit dhe përdoret kryesisht për makinat plotësisht elektrike, kryesisht për udhëtime të gjata kur koha është shumë e rëndësishme. Ky lloj karikimi funksionon me një voltazh dhe rrymë shumë më të lartë se karikimi i zakonshëm AC dhe ofron kohë karikimi shumë më të shkurtër, megjithëse kostoja e karikimit është mjaft më e lartë. Në 10 minuta, siguroni zakonisht 100 km distancë udhëtimi nga një pikë 150 kW ose rreth 30 km distancë udhëtimi nga një pikë karikimi 50 kW.

Grafiku me shirita e përqindjes së karikimit të baterisë, i theksuar nga 5% deri në 100% për të treguar gamën ideale të përdorimit për një bateri plug-in hybrid.

Karikimi i një makine plug-in hybrid

Karikimi i rregullt i baterisë në 100% është një mënyrë e shkëlqyer për të shfrytëzuar sa më shumë distancën e udhëtimit nga energjia elektrike e një makine plug-in hybrid. Me praninë e motorit me karburant, niveli i baterisë mund të ulet pa u shqetësuar.

3 - 4 orë

Me wallbox/karikimin e shpejtë 3,6 kW AC

4 - 8 orë

Me zgjatuesin e karikimit në shtëpi AC 220 V

Llojet e karikimit

Shembulli i shfaqur për kohën e karikimit AC me një karikues të shtëpisë dhe distancën
Karikimi AC me karikuesin e shtëpisë

Një karikues standard 220 V në shtëpi siguron zakonisht një shpejtësi tipike karikimi prej 7–14 km distancë udhëtimi për orë, në varësi të shtetit ku ndodheni. Ky lloj karikimi është më i përshtatshëm për karikimin gjatë natës të një makine hibride me prizë ose për karikimin plotësues të një makine plotësisht elektrike, por mund të mos jetë praktik për karikimin e zakonshëm të një makine plotësisht elektrike. Për karikimin më të shpejtë dhe më të përshtatshëm në shtëpi, ne rekomandojmë instalimin e një wallboxi.

Shembulli i shfaqur për kohën e karikimit me wallboxin/karikimit të shpejtë DC dhe distancën
Wallbox/karikimi i shpejtë AC

Një wallbox i palëvizshëm është mënyra më e shpejtë për të karikuar në shtëpi makinën tuaj plotësisht elektrike ose hibride me prizë, gjë që zakonisht siguron 50–60 km distancë udhëtimi për orë për makinën XC40 Recharge plotësisht elektrike dhe që kërkon 3–4 orë për karikimin e plotë të një makine hibride me prizë. Ky lloj karikimi është po ashtu karikimi më i zakonshëm në shumë pika publike karikimi.

Shembulli i shfaqur për kohën e karikimit të shpejtë DC dhe distancën
Karikimi i shpejtë me lidhjen DC

Karikimi i shpejtë DC është i disponueshëm vetëm në pikat publike të karikimit dhe përdoret kryesisht për makinat plotësisht elektrike, kryesisht për udhëtime të gjata kur koha është shumë e rëndësishme. Ky lloj karikimi funksionon me një voltazh dhe rrymë shumë më të lartë se karikimi i zakonshëm AC dhe ofron kohë karikimi shumë më të shkurtër, megjithëse kostoja e karikimit është mjaft më e lartë. Në 10 minuta, siguroni zakonisht 100 km distancë udhëtimi nga një pikë 150 kW ose rreth 30 km distancë udhëtimi nga një pikë karikimi 50 kW.

Kostoja e pronësisë e një makine elektrike mund të jetë shumë më e ulët se ajo e një makine të ngjashme me karburant.

Kostoja e blerjes

Në shumë vende, kostoja e blerjes së një makine elektrike kompensohet nga stimujt në taksa. Këto përfitime variojnë në shtete të ndryshme.

Kostoja e mirëmbajtjes

Duke pasur më pak pjesë mekanike të lëvizshme dhe lëngje në sistem, shërbimi dhe mirëmbajtja shpesh kanë një kosto më të ulët për makinën elektrike.

Kostoja e përdorimit të përditshëm

Për pjesën më të madhe të njerëzve, karikimi bëhet kryesisht në shtëpi ose në punë. Nëse mund ta bëni pjesën më të madhe të karikimit në këto vende, energjia elektrike për karikimin e makinës mund të kushtojë shumë më pak se karburanti për të njëjtin kilometrazh.

Çfarë duhet të dini tjetër për karikimin?