Plug-in хибридни автомобили

Откријте ја нашата лепеза на plug-in хибридни автомобили.

Намалени издувни гасови. Перформанси без компромиси.

Регенеративно сопирање

Енергија создадена кога се користи сопирањето и се складира во батеријата на автомобилот за идна употреба, што ви овозможува да возите поодржливо и поекономично.

Команда за вклучување

Сите наши модели на plug-in хибриди испорачуваат моќно возење со одлична реакција и мазно, тивко забрзување. Исто така можете да изберете од повеќе режими за возење за да го прилагодите возењето.

Следете ја потрошувачката на енергија

Користејќи ја апликацијата Volvo Cars*, можете да ги следите просечната потрошувачка на гориво, нивоата на наполнетост на батеријата и просечното користење електрична енергија споредено со гориво.

* За MY22, S90 Recharge и XC60 Recharge plug-in хибридите мора да бидат опремени со пакетот за Дигитални услуги при испорака за да се овозможи апликацијата Volvo Cars. Пакетот за Дигитални услуги доаѓа со четиригодишна претплата што обезбедува целосен пристап до достапните апликации и податоци. По истекувањето на четирите години, ќе важат нови одредби и услови.

Споредете Volvo plug-in хибриди

Седишта
Капацитет на багажникот
Ефикасност/Досег*

XC40 Recharge

plug-in хибрид

Компактен, 5 седишта

1004 x 746 x 887

45km(електрично); 2,0-2,4 литри/100km

XC60 Recharge

plug-in хибрид

Среден, 5 седишта

1055 x 776 x 960

54km(електрично); 2,3-2,9 литри/100km

XC90 Recharge

plug-in хибрид

Простран, до 7 седишта

1130 x 889 x 1040

46 km(електрично); 2,5-3,3 литри/100km

S90 Recharge

plug-in хибрид

Простран, 5 седишта

1024 x 373 x 1149

58km(електрично); 1,7-2,4 литри/100km

V60 Recharge

plug-in хибрид

Среден, 5 седишта

1138 x 731 x 1033

59km(електрично);1,5-2,3 литри/100km

* Наведената потрошувачка на гориво и вредностите за досегот се определени во согласност со WLTP. Фактичките досег и потрошувачка на гориво што се постигнуваат во вистински услови се разликуваат во зависност од однесувањето при возењето и други надворешни фактори.

Целосно електричен или хибриден? Вашиот Volvo ги користи и двата за посовесно возење.

Илустрација на мапа на пократко патување што се вози во Pure електричен режим со Volvo plug-in хибриден автомобил.
Целосно електричен режим

Volvo plug-in хибрид може да се вози во Pure електричен режим. Ова значи дека дневните обврски и патувања може да се претворат во посовесно возење со нула издувни гасови.

Хибриден режим

Кога вашиот Volvo е во хибриден режим, автомобилот ги користи и електричниот мотор, и моторот со внатрешно согорување. Правејќи го тоа, перформансите, досегот, потрошувачката на гориво и удобноста при возењето се оптимизираат.

1.0

литри/100km*
Plug-in хибриден автомобил

XC60 Recharge (T8 AWD)

8,4

литри/100km*
Автомобил со мотор со внатрешно согорување

XC60 (B6 AWD)

Два погонски извора. Едно неверојатно возење.

Нашите модели на plug-in хибриди се на погон на електричен мотор и на мотор со внатрешно согорување. Работејќи заедно беспрекорно, тие испорачуваат оптимална ефикасност, намалени издувни гасови и мазно, моќно возење – а и потрошувачката на гориво може да биде значително намалена.

*Потрошувачката на гориво е проценета врз основа на тестирањата и пресметките од Volvo Cars за XC60 Recharge T8 AWD plug-in hybrid. Реалната потрошувачка на гориво постигната во вистински услови се разликува според однесувањето при возењето и други надворешни фактори. Бројките се прелиминарни, конечниот сертификат за возилото е на чекање.

*Потрошувачката на гориво е проценета врз основа на тестирањата и пресметките од Volvo Cars за XC60 Recharge T8 AWD plug-in hybrid. Реалната потрошувачка на гориво постигната во вистински услови се разликува според однесувањето при возењето и други надворешни фактори. Бројките се прелиминарни, конечниот сертификат за возилото е на чекање.

Истражете ја електрификацијата

Откријте повеќе за поседувањето и возењето Volvo Recharge автомобил.

Што друго сакате да знаете за Volvo plug-in хибридите?

Plug-in хибриден автомобил, познат и како PHEV (Plug-in хибридно електрично возило), е автомобил што користи и конвенционален бензински мотор, и електричен мотор со погон на батерија за да се обезбеди погон за тркалата.

Volvo Cars моментално користи литиум-јонски батерии во своите Recharge plug-in хибридни автомобили.

Нашите Recharge plug-in хибриди се конструирани за да ја исполнуваат потребата за секојдневните патувања на многу луѓе. Range секако ќе се разликува во зависност од моделот, стилот на возење, топографијата и условите на патот. Главната придобивка на plug-in хибридот е што секогаш имате бензински мотор како резервна варијанта помеѓу полнењата, па досегот не би требало да претставува проблем.

Повеќето луѓе ги полнат своите автомобили дома, преку ноќта, со ѕидно сандаче за полнење, во нивното место за паркирање или гаража. Други имаат можност да го полнат својот автомобил на работа или на јавни станици за полнење, што во многу региони може сѐ полесно да се најдат.

Времињата на полнење ќе варираат и зависат од фактори како што се надворешната температура, тековната температура на батеријата, опремата за полнење, состојбата на батеријата и состојбата на автомобилот. Ќе ги најдете конкретните времиња на полнење во техничките спецификации за секој достапен plug-in хибриден модел.

Благ хибрид, што не може да се полни преку кабел, користи интегриран генератор за стартување за да му се помогне на моторот со внатрешно согорување. Целосен хибрид има поголем електричен мотор и батерија од благ хибрид. Целосен хибрид може да го напојува автомобилот со електричниот мотор за кратки растојанија и ја полни својата батерија користејќи го моторот или преку регенеративно сопирање. Plug-in хибрид може да се полни со буквално приклучување на домашна станица за полнење или на јавна станица за полнење. Plug-in хибрид нуди поголем досег со целосно електричниот погон благодарејќи на поголемата батерија и електричен мотор.

Сите наши модели се достапни со технологијата за Recharge plug-in хибриден моторен погон.

Вашиот Volvo Recharge plug-in хибрид доаѓа со стандарден кабел за полнење што ги исполнува високите барања за електрична безбедност (Режим 2). Достапно во различни варијанти (6A, 8A или 10A во зависност од пазарот), овој кабел од 7 m овозможува полнење до 1,4 – 2,3 kW преку приклучок за домаќинство. За навистина практично и побрзо полнење дома, препорачуваме монтирање 3-фазно сандаче таму каде што е достапно. Способно за полнење до 22 kW, ова ѕидно сандаче исто така е компатибилно и со идните генерации на електрични автомобили. За практично и безбедно полнење од дома, исто така постои 1-фазен кабел за полнење од Режим 3 од 16A достапен како додаток. Овој кабел е практичен да го имате при рака кога нема кабли на станицата за полнење. За подетални информации, контактирајте со вашиот продавач на автомобили Volvo.

Земете предвид: достапноста на опремата за полнење може да варира во зависност од пазарот.