1979 - 1991

345

340-серијата наскоро станал многу популарна во голем број на земји во Европа. За уште повеќе да го зголеми својот углед кај голем број клиенти и пазари кои барале најмалку четири врати, воведена е верзијата со 5 врати есента 1979 година, како и моделот 1980 година. Верзијата со 5 врати од серијата 300 наскоро стана многу популарен автомобил. Таа стана последната произведена верзија од серијата 300 што се произведуваше до 1991 година, за кое време верзиите со 3 и 4 врати повеќе не се произведуваа.

Технички спецификации

Модел: 345 Произведен: 1979 - 1991 Обем: 358024 Каросерија: Хечбек со 5 врати Мотор: 4-цилиндричен OHV, 1,397 cc, 4-цилиндричен OHC, 1,986 cc, 4-цилиндричен, 1,721 cc или 4-цилиндричен OHC 1,596 cc дизел. Пренос: Автоматски, постојано променлив- CVT, 4-рачни брзини, 5-рачни брзини. Кочници: Хидраулични, диск сопирачки напред и барабан сопирачки назад. Димензии:Целосна должина 419 cm, меѓуоскино растојание 239.5 cm.