1982 - 1989

360 3-D

Есента 1982 година се случи воведување на нов модел во опсегот на Volvo - моделот 360. Volvo 360 се базираше на 340 и беше опремен со 4-цилиндричен 2-литарски мотор заедно со менувач со 5-брзини. Ознаката 360 на моделот беше воведена за да им даде на овие подобро опремени и помоќни автомобили нивен сопствен изглед. Поспортска варијанта наречена 360 GLT, исто така, беше воведена во тоа време, со поддршка од верзијата со гориво на инјектирање на истиот мотор.

Технички спецификации

Модел: 360 3-d Произведен: 1982 - 1989 Обем: 33535 Каросерија: Хечбек со 3 врати Мотор: 4-цилиндричен OHC единица, 1,986 cc, 88.9 x 80 mm Пренос: 4 или 5 рачни брзини Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки напред Димензии: Целосна должина 423 cm, меѓуоскино растојание 240 cm.