1990 - 1998

940 ESTATE

Volvo 940/960 спектарот беше воведен во 1990 година. Новиот модел 940 гозамени 740 кој, сепак, остана во производство како основен 740 GL модел. 4-цилиндричен бензински мотор или 6-цилиндричен турбо-дизел му даваа погон на Volvo 940 кој личи на 960. Volvo кој во тоа време веќе беше водечки производител на удобни Караван автомобили, беше природно да вклучи автомобил 940 estate во програмата на производот. 940 estate речиси стана легендарен како претходникот 245/240 estate, барем не беше последниот автомобил со погон на задните тркала од Volvo моделите (заедно со S90 / V90 серија). 940 estate беше многу сличен на 960 estate, но нудеше удобен и безбеден мотор "за масите" со тоа што беше наследник на автомобилите како Duett, P220 Amazon estate car, 145, 245/240 estate и 740 estate.

Технички спецификации

Model: 940 Estate Произведено: 1990 - 1998 Количина: 231677 Каросерија: 5-врати караван Моторс: 4-цилиндри во линија со OHC единица, 1,986 cc, 88.9 x 80 mm; 4-цилиндри во линија со OHC единица 2,316 cc со/ без турбо полнач, и 6-цилиндри во линија со OHC единица 2,383 cc Турбо-Дизел. Пренос: 4-степен рачен менувач со преодна брзина или 5-степен рачен со 4-степен автоматски Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачки ан сите тркала Димензии: меѓуоскино растојание 277 cm