2006-2012

C30

" Спортскиот дизајн со две врати, четири индивидуални седишта, и една стаклена задната врата им даде на младата и динамичната група на клиенти" „Нивно сопствено Volvo "". Автомобилот им нудеше на купувачите современ изглед со гордо наследство бидејќи Volvo C30 прикажува јасни артикли на други класични модели на Volvo со спортско педигре, како што се Volvo 1800 ES. Секој кој се сеќава на успешниот Volvo SCC (Концепт автомобили за безбедност) ќе го препознае и исклучителната и практична задната врата од стакло. Предната решетка на C30 имаше уникатен дизајн зголемен метален знак во центарот. Гледано од страна, истакнатите куќишта на тркалата и косиот покрив му даде на C30 брз силуета која е дополнително зајакната со впечатливиот облик на брод на страничните прозорци. Овој изглед е создаден преку стеснување на покривот и широките рамена. Рамената на задната страна беа силно заоблени и акцентирани од страна на моделот на задните светла во облик на коњска потковица и стаклената задна врата.Внатрешно, C30 нуди место за четири возрасни лица, благодарение на двете одделни седишта во задниот дел, со потпирач за глава дарежлив простор за нозете. Благодарение на своите мали димензии, Volvo C30 беше многу подвижен, дури и во ограничен простор. Многу крутото торзионо тело и релативно широкото меѓуоскино растојание помогна да и се даде на C30 брзи и стабилни карактеристики на возење. C30 исто така беше успешна тркчки автомобили на Volvo, а компанијата се натпреваруваше и на Шведскиот шампионат на туристички автомобили (STCC) и Светскиот шампионат на туристички автомобили (WTCC) со C30 направен од страна на Volvo Polestar Racing.

Технички спецификации

Модел: C30 Произведен: 209,674 (од 31 декември 2012) Тело:Хечбек со 3 врати Мотор: 4-цилиндричен DOHC, 1,999 cc ; 5-цилиндричен DOHC, 2,521 cc; 4-цилиндричен SOHC турбо дизел, 1,560 cc; 5-цилиднричен DOHC турбо дизел, 1984 cc Пренос: 5 или 6-рачни брзини, 6-автоматски брзини Сопирачки: Хидраулични, диск сопирачни на сите тркала Димензии: Целосна должина 427 cm, меѓуоскино растојание 264 cm.