1946 - 1958

PV444

Како предвесник на надеж за мир и подобри времиња, во септември 1944 година Volvo го претстави PV444 на големи Volvo изложба во Стокхолм. Цената беше многу атрактивна - 4.800 шведски круни, исто колку што чинел ÖV4, првиот автомобил на Volvo во 1927 година. Американскиот стил влијаниел на изгледот на 444. Овој автомобил бил првиот Volvo со унитарно тело без посебна рамка. Тој бил исто така опремен со повеќеслојно стакло, нова важна иновација за безбедност. Интересот бил огромен и првичното планирано производство од 8.000 автомобили станало речиси 200.000 пред PV444 да стане PV544. 444 е првиот мал автомобил Volvo и оној што навистина го придвижи производство на Volvo

Технички спецификации

Верзија: A/AS B/BS/BQ/BQS C/CS/CQ/CSQ D/DS/DQ/DSQ E/ES H/HS/HE K/KS/KE L/LS Произведени: 1946 - 1958 Обем: 196005 Каросерија: 2-door saloon Мотор: 4- цилиндричен: 1,414 or 1,583 cc, 4085 КС. Пренос: 3-брзини со менувач интегриран на подот. Сопирачки: Барабан хидраулични сопирачки на сите тркала. Димензии: Меѓуоскино растојание 2,600 mm.